10x toffe soundtracks

Kende je deze al?

Prachtig hoor, het trompettengeschal aan het begin van Star Wars, de dreigende tonen van Jaws en het klassieke bombast bij Pirates of the Caribbean. Maar er is zó veel meer te ontdekken. Zoals deze tien minder bekende, maar daarom niet minder mooie pareltjes.

MediaMarkt
01 november 2016

1

Merry Christmas Mr. Lawrence – Ryuichi Sakamoto

Componist Ryuichi Sakamoto speelde, naast David Bowie, zelf een rol in de film, maar mag in dit geval het meest geroemd worden voor de soundtrack die hij ervoor schreef. De dromerige pianomuziek blijft heel klein, maar sorteert juist daarom een groots effect.

2

Dead Already (American Beauty) – Thomas Newman

Echt zo’n deuntje dat te pas en te onpas gebruikt wordt, maar waarvan heel wat mensen de herkomst niet kennen. Welnu, het is de soundtrack van de – overigens prachtige – film American Beauty. Componist Thomas Newman ken je misschien ook van onder meer de score van The Shawshank Redemption.

3

Ice Dance (Edward Scissorhands) – Danny Elfman

Componist Danny Elfman werkte verschillende keren succesvol samen met regisseur Tim Burton, maar in zijn werk voor het zwarte sprookje Edward Scissorhands is de man op zijn best. Vooral Ice Dance weet de fabelachtige sfeer van de rolprent op een magnifieke manier te ondersteunen.

4

Générique (Ascenseur pour l’échafaud) – Miles Davis

Ascenseur pour l’échafoud (uit 1958) is zo’n film die je niet voor het verhaal, maar voor de sfeer moet kijken. Het nachtelijke Parijs uit de jaren ’50 komt op wonderbaarlijke wijze tot leven door de rokerige soundtrack van Miles Davis. Alsof de film op basis van de muziek is gemaakt.

5

My One and Only Love (Leaving Las Vegas) – Sting

Leaving Las Vegas (uit 1996) is voor velen vooral bekend vanwege het feit dat het één van de beste rollen van Nicolas Cage was. Klopt inderdaad, maar de film is minstens zo fascinerend door de heerlijk zwoele soundtrack van Sting. Heel jazzy en niet eens zo zwaarmoedig als de thematiek van de film doet vermoeden.

6

God Moving over the Face of the Waters (Heat) – Moby

Heat, van regisseur Michael Mann, is de eerste film waarin zwaargewichten Robert de Niro en Al Pacino samen in beeld te zien zijn (nee, ook in The Godfather ll delen ze geen screentime). En wanneer dat gebeurt, levert dat precies het vuurwerk op dat je verwacht. De slotscene, met Moby’s God Moving over the Face of the Waters op de achtergrond, is niet minder dan magisch.

7

Koyaanisqatsi – Philip Glass

Heerlijk jaren ’80, deze documentaire, die feitelijk één grote timelapse-video is over het ‘moderne’ leven. De synthesizer-soundtrack van componist Philips Glass doet de rest.

8

Suspiria – Goblin

Hoor je Tubular Bells van Mike Oldfield, dan denk je The Exorcist. Hoor je Suspiria van Goblin, dan denken helaas maar weinigen aan de gelijknamige film van Dario Argente. Toegegeven, deze horrorfilm haalt het niet bij eerstgenoemde klassieker, maar de soundtrack is van eenzelfde klasse. Enger nog. Luister maar.

9

Song for Jesse (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford) – Nick Cave & Warren Ellis

Nick Cave zit nooit stil. Dan weer een projectje met ‘zijn’ Bad Seeds, dan weer met de band Grinderman en dan weer een soundtrack voor een film. En de beste man levert in alle disciplines erg goed werk af. Luister maar eens naar de soundtrack van deze uitstekende film-met-de-lange-naam.

10

Lux Aeterna (Requiem for a Dream) – Clint Mansell & Kronos Quartet

Wie de film Requiem for a Dream heeft gezien, zal zich, naast de overrompelende beelden, vast ook de muziek herinneren. Een akelige en vervreemde score, die soms tegen het kakofonische aanschurkt. Precies in lijn met de neerwaartse spiraal van de hoofdrolspelers. De main theme, Lux Aeterna, maakt echter het meeste indruk.