10 tips voor betere foto's met je smartphone

Zó val je op in de feed!

De likes stromen natuurlijk niet vanzelf binnen op Instagram. Wil je echt opvallen in de feed, dan heb je tegenwoordig wel iets meer nodig dan een zwart-wit filter. Met deze simpele trucs voor een betere compositie, intere ssante uitsnede of natuurlijke lichtinval maak je heel eenvoudig betere foto's met je smartphone! Bedank ons later maar.

MediaMarkt
23 februari 2018

1

Close-up

 

De meeste smartphonelenzen hebben de eigenschappen van een groothoeklens, waardoor ze heel geschikt zijn voor mooie close-up foto’s. Wil je een mooie close-up maken, zorg dan voor een rustige achtergrond en kies een lekker kleurrijk object uit. Tap vervolgens op je scherm om te focussen en probeer zo dichtbij mogelijk te komen. Wordt je scherm blurry? Dan ben je net iets té dichtbij en kan de camera niet meer goed focussen. Zet een paar stappen achteruit, maak de foto en snijd tenslotte de foto later bij.

HUAWEI P smart 32GB Dualsim Blauw 259,- Bekijk in de shop
2

Het gouden uur

 

Het mooiste licht op de dag om te fotograferen is tijdens ‘golden hour’. Dit is het uur voor en na zonsopkomst. Tijdens het gouden uurtje heeft de zon een mooie gele gloed, waardoor je foto’s een warme sfeer krijgen. Wil je precies weten wanneer het ‘golden hour’ begint? De app Magic Hour (iOS/Android) vertelt het je tot op de minuut nauwkeurig.

3

Negatieve ruimte

 

De term ‘negative space’ is in de fotografie helemaal niet zo negatief! Het staat voor het gebied rondom het hoofdonderwerp. We zijn al snel geneigd om een object midden in een omgeving te plaatsen om zoveel mogelijk te laten zien. ‘Negative space’ is echter de regel van de simpliciteit: probeer een foto niet te vol te stoppen, maar beperk je tot de essentie.

MOTOROLA Moto Z True Zoom Hasselblad Camera 249,- Bekijk in de shop
4

High Dynamic Range

 

Deze tip is wel heel makkelijk, want deze functie zit gewoon al op je smartphone! Je hoeft alleen het HDR-symbool aan te klikken in je camerascherm. Met de High Dynamic Range-functie (HDR) maakt je smartphone met één druk op de knop drie foto’s met verschillende belichtingen (normaal, fel en donker). Deze foto’s worden vervolgens automatisch samengevoegd, et voilà, je hebt een perfect belichte foto vol scherpe contrasten!

SAMSUNG Galaxy Note8 64GB Zwart 899,- Bekijk in de shop
5

Selfie

 

Een fotogeniek iemand als jij maakt vast heel de dag selfies met de frontcamera. Maar wist je dat je de camera aan de voorkant van je scherm ook uitstekend kunt gebruiken om bijvoorbeeld mooie plafonds te fotograferen? Door je telefoon horizontaal te houden en de frontcamera aan te zetten, kun je op het scherm de compositie goed in de gaten houden én hoef je niet zelf over de grond te tijgeren voor de perfecte foto.

Extra tipje: zet je telefoon op zelftimer en leg je telefoon op de grond (maar pas natuurlijk wel op in drukke omgevingen!)

APPLE iPhone X 64GB Zilver 1079,- Bekijk in de shop
6

Voor het raam

 

Nieuwe profielfoto voor je Facebook nodig? Schiet hem voor het raam! Qua daglicht is dit namelijk de mooiste plek, omdat je maar één enkele lichtbron hebt. Wanneer jij of je model voor het raam staat, zorgt dit voor een portret vol zachte schaduwen. Deze schaduwen worden geleidelijk aan steeds donkerder, waardoor je een heel natuurlijk effect krijgt.

NOKIA 8 64GB Zilver Bekijk in de shop
7

De regel van derden

 

Wil je jouw foto’s een professionele uitstraling geven? Gebruik dan de regel van derden. Dit betekent dat je onderwerp op 2/3 in het beeld staat. Schakel voor het gemak het cameraraster in en plaats het object op de kruising van twee lijnen. Portretfoto’s worden het mooist als de ogen op de bovenste lijn liggen.

8

Vul het beeld

 

Wat niet weet, wat niet deert. Wanneer je een onderwerp fotografeert, hoeft er écht niet altijd ruimte om het object heen te zitten. In sommige gevallen werkt het zelfs sterker als je het hele beeld vult met het onderwerp. Hoe minder bijzaken en afleiding voor de kijker, hoe krachtiger het beeld.

APPLE iPhone 7 Plus 128 GB Gitzwart Bekijk in de shop
9

Beweging scherp vastleggen

 

Jump, jump! Voor scherpe concertbeelden of komische springfoto’s heb je echt niet per se een fotocamera nodig. Gebruik gewoon de burstfunctie op je smartphone! Houd de cameraknop ingedrukt en de camera doet de rest. Binnen no-time worden er meerdere foto’s gemaakt, waardoor er altijd een gaaf beeld tussenzit!

Een iPhone slaat de beelden op in het fotoalbum ‘Bursts’ en bij Android vind je ze rechtsonder in de verkleining van je camerascherm terug.

SAMSUNG Galaxy S8+ 64 GB Grijs 849,- Bekijk in de shop
10

Verwisselbare lenzen

 

Heb jij al deze tips uitgespeeld? Dan is het tijd voor de gadget onder de gadgets: een opzetlens voor op de camera van je smartphone. Olloclip heeft bijvoorbeeld een 4-in-1-lens. Steek deze lens in je broekzak en je hebt altijd een fisheye-, groothoek- en twee macrolenzen (10x en 15x vergroting) bij je. Bovendien kun je deze lenzen zowel aan de voor- als achterkant van je toestel bevestigen. De enige beperking is jouw fantasie.

Wedden dat jouw tijdlijn er voortaan een stuk interessanter uitziet? Laat de followers maar komen!

OLLOCLIP Macro Pro Lens Set iPhone 7 / 7 Plus Bekijk in de shop