Are Hue Ready?
Zo begin je met slimme verlichting!
Hoe breng je in 5 eenvoudige stappen licht in de duisternis? Met Philips Hue natuurlijk! Zo begin je snel en eenvoudig jouw slimme verlichtingssysteem.
Met slimme lampen neem je de volledige controle over de verlichting in huis. Gewoon met je smartphone of tablet. Even vanuit bad de verlichting iets dimmen? Geen probleem. Onderweg naar huis alvast de sfeerverlichting inschakelen? Ook dat is met één druk op de knop geregeld. En diefstalpreventie? Ook dat kan met Hue: stel een slim lichtschema in en het systeem zorgt ervoor dat het net lijkt alsof er iemand thuis is.
Bovendien is Philips Hue ook nog eens goed voor het milieu en voor je portemonnee: de ledverlichting verbruikt niet alleen stukken minder stroom, maar de lampen hebben ook een langere levensduur dan een normale gloeilamp. Win-win! En aangezien Philips dé pionier op het gebied van slimme verlichting is, heeft het merk een uitgebreid assortiment aan verschillende soorten lampen. Maar waar moet je beginnen met de aanleg van dit veelzijdige verlichtingssysteem? Dat leggen we hieronder uit!
Startersset
De beste start maak je met, de naam zeg het al, de starterkits. Deze sets bestaan uit een Bridge en drie (gekleurde) ledlampen. Meestal begin je met de dikke E27-fitting, maar er is ook een set met GU10-fittingen verkrijgbaar. Kijk dus eerst even welke fitting de lampen in jouw huis nodig hebben. Sinds kort zijn er ook Hue-lampen met een E14-fitting verkrijgbaar, alleen zijn deze nog niet gebundeld met een starterset.
De Hue Bridge is het hart van je verlichtingssysteem en is – ondanks zijn grootse prestaties – bescheiden van formaat. Met de Bridge kun je maximaal vijftig lampen plus tien accessoires aansturen. Gewoon vanuit je luie stoel!
Installeren doe je zo!
We noemden hem al even: de Hue-bridge. Als je deze hebt aangesloten is de rest van de installatie kinderlijk eenvoudig. Volg de volgende vijf stappen en de slimme lampen doen precies wat jij wilt:
1.
Vastschroeven
De eerste stap is een eitje. Vervang alle peertjes in huis voor een Hue-lamp en schakel de lamp in.
Kant-en-klare Philips Hue-lampen zoals Lightstrip Plus of Wellness zijn nog makkelijker te installeren: die hoef je alleen maar op het lichtnet aan te sluiten. Makkelijker kan niet!
2.
Bridge aansluiten
Lampen aangesloten? Tijd om de Bridge te installeren. Sluit hem aan op op je draadloze router met de netwerkkabel en prik de voedingsadapter in het stopcontact.
Branden er drie lampjes? Het slimme verlichtingssysteem is nu klaar voor gebruik!
3.
Mobiele app
Alle ledlampen stuur je aan via de Bridge én je smartphone. Daarvoor heb je we de Hue-app nodig die je kunt downloaden uit de App Store of Play Store.
Open de app en de toepassing herkent meteen jouw nieuwe verlichtingssysteem. Kies voor ‘configureer’ en druk op de ronde pushlink-knop van de Bridge. Al je lampen worden direct gekoppeld!
Mogelijk zijn er ook nieuwe updates beschikbaar voor je verlichtingssysteem. Deze updates installeer je snel vanuit de app, waarna je meteen de nieuwste opties kunt gebruiken.
4.
Lampen toewijzen
Eén van de voordelen van Hue is stroom besparen. Als je je lampen in de huiskamer aanzet, wil je natuurlijk niet dat ook de verlichting in de rest van het huis wordt ingeschakeld. Gelukkig kun je met de Hue-app ook alle lampen één voor één toewijzen aan bepaalde ruimten.
Tik in de app op het plusteken, geef de groep een naam zoals ‘woonkamer’ of ‘keuken’ en wijs alle lampen toe die je met deze groep wilt koppelen. Bewaar de instellingen en klaar!
5.
Lampen bedienen
Je bent nu aanbeland bij het leukste deel: het bedienen van de lampen, want dat gaat enorm makkelijk met de app! In de app kun je namelijk niet alleen de lampen in- en uitschakelen, maar ook de lichtsterkte bepalen met de schuifknoppen. Zo bepaal je met één slide de sfeer in huis.
Dim de lichten voor een romantische avond, of zet de lampen in de leeshoek iets feller als je even gaat ontspannen met een boek.
En voor de mensen met de Hue Color-lampen: tijdens de volgende wedstrijd van jouw favoriete kluppie zet je de lampen op groen, om helemaal in de sfeer te komen. Of stel je hem toch liever in op kleuren van jouw club? Aan jou de keuze!
Verder kun je het onderdeel ‘routines’ gebruiken om het verlichtingssysteem nog verder te automatiseren. Stel bijvoorbeeld een tijdsschema in om de lampen in- en uit te schakelen. Of stel in dat de verlichting aangaat zodra je de straat in komt rijden, dankzij de locatiebepaling. Een kind kan de was doen!
Andere app?
De Hue-app is al zeer uitgebreid, maar wellicht vind je het leuk om eens iets anders uit te proberen. De App en PlayStore staan vol met alternatieve apps die je met Philips Hue kunt gebruiken. Ben je een fanatiek gebruiker van Apple HomeKit? Ook die app kun je gebruiken om jouw nieuewe verlichtingssysteem aan te sturen. Net als de gebruikers van een Nest-thermostaat.