Bescherm je bestanden!
Wat kun je doen tegen ransomware?
De laatste weken is de ‘WannaCry’ ransomware veel in het nieuws. Computers wereldwijd zijn geïnfecteerd met dit programma, met als gevolg dat gebruikers hun persoonlijke bestanden niet meer kunnen openen. Wat kun je zelf doen tegen ransomware en virussen?
Is je computer of notebook eenmaal besmet met recente ransomware, dan is er vaak weinig meer tegen te doen. De ransomware zorgt ervoor dat al je bestanden worden “gegijzeld” door ze te versleutelen. Alleen met een speciale code (die jij niet hebt) kunnen de bestanden weer ontsleuteld worden.
Ransomware maakt niet alleen misbruik van lekken in het besturingssysteem van je computer, ook netwerkschijven lopen gevaar. Vorig jaar waren de netwerkschijven van Synology het slachtoffer van de CryptoLocker-ransomware.
Check je e-mail
De meeste ransomware en virussen worden verspreid per e-mail. Soms lijken ze afkomstig te zijn van een persoon die je kent of vaag denkt te kennen. In andere gevallen lijkt een bank of bedrijf de afzender.
Twijfel je? Open nooit de bijlage, maar neem contact op met de klantenservice van het bedrijf of de bank. En gebruik dan niet het telefoonnummer of mailadres dat je in de mail ziet staan, maar zoek de contactgegevens die op hun website staan erbij.
Betaal geen losgeld!
Het doel van de meeste ransomware is om geld te verdienen aan argeloze internetters. Ze vragen daarom losgeld voor de versleutelingscode. Ben je getroffen door ransomware? Dan kun je een paar dingen doen. Check met een computer die niet is getroffen door ransomware de site NoMoreRansom.org. NoMoreRansom is een samenwerking van de politie, Intel en securitybedrijven Kaspersky en McAfee.
Na betaling word je vaak niet geholpen
Op de website vind je enkele tools om oudere varianten van ransomware te verwijderen. Vaak is in de titelbalk van het programma prominent te zien met welke ransomware je te maken hebt. Staat ‘jouw’ ransomware er niet bij? Dan zit er vaak niets anders op dan je computer compleet opnieuw te installeren.
Betaal nóóit het losgeld dat gevraagd wordt! In de meeste gevallen krijg je namelijk geen code en zit je alsnog met bestanden die versleuteld zijn. Weg geld. Bovendien blijft het op die manier aantrekkelijk om nieuwe ransomware te ontwikkelen. Er zijn zelfs gevallen van ransomware bekend waar zelfs de makers nog geen ontsleutelingsmethode voor hadden geschreven.
Advies nodig? Kom naar de MediaMarkt Smartbar
Ben je ondanks alle voorzorgsmaatregelen getroffen door ransomware, een virus of wil je je computer opnieuw installeren omdat deze minder snel is dan voorheen? Kom dan naar de MediaMarkt Smartbar. Daar helpen ze je met installaties, instellingen en technische problemen.
Eén van de diensten van de MediaMarkt Smartbar is Altijd Aan Computer Support. Met dit pakket krijg je één jaar lang onbeperkt technische hulp in de winkel, via telefoon of aan huis vanaf €59.
Laat controleren of de laatste updates zijn gedaan, zodat jouw computer goed beveiligd en snel is. Ook kunnen we je helpen met de installatie van antivirussoftware.
Altijd Aan is niet alleen af te sluiten voor je computer of notebook. We hebben ook pakketten voor je smartphone of tablet samengesteld. Zo weet je zeker dat al je apparaten in topconditie blijven. Altijd Aan-support kun je afsluiten in de winkel en in de webshop.
Meer weten? Check alle services van de SmartBar hier! Maar voorkomen is beter dan genezen. Wat je zelf kunt doen? Lees snel verder!
1 – Blijf je computer updaten
Installeer de laatste updates van je besturingssysteem en meest gebruikte programma’s direct. De meeste updates zorgen er niet alleen voor dat je nieuwe functies krijgt of dat het programma sneller werkt. Vaak worden ook beveiligingslekken in software gedicht.
In Windows haal je updates binnen via Windows Update. Vaak gaat dat automatisch, maar het kan nooit even kwaad om te checken of alles goed is ingesteld. Windows Update is te vinden in het Configuratiescherm. Dit onderdeel kun je vinden in het Configuratiescherm. Draai je nog op Windows XP, installeer dan een nieuwere versie van Windows. Kun je dit niet om bepaalde redenen? Microsoft heeft voor Windows XP een patch geschreven (MS17-010) die het lek dicht dat door WannaCry wordt misbruikt.
2 – Gebruik goede antivirussoftware
Een goed antivirusprogramma is sowieso een aanrader. Hiermee blokkeer je niet alleen virussen, vaak worden ook pop-ups geblokkeerd en de bijlagen van je e-mail gecheckt. Bevat een mail ransomware? Dan wordt de mail automatisch tegengehouden. Zorg wel dat je ook je virusscanner up-to-date houdt. Vaak gaat dat automatisch en wordt na iedere herstart van je computer je virusscanner ge-update.
3 – Blijf op je hoede
Natuurlijk kun je je hele computer dichttimmeren met verschillende antivirusscanners en updates, maar vaak is de gebruiker de zwakste schakel. Je wordt toch nieuwsgierig naar wat iemand je verstuurd, ook al ken je de persoon niet. Open de links en bijlagen in deze mails niet.
Krijg je een mail van een bekende, open dan ook niet zomaar alle bestanden die worden meegestuurd. Sommige ransomware en virussen worden vaak ook verstuurd naar iedereen in het adresboek van de persoon die is besmet met kwaadwillende programma’s. Een bestand dat je lijkt te ontvangen van een bekende, kan op deze manier een nare bijsmaak krijgen. Let dus goed op!
4 – Maak regelmatig back-ups!
Ransomware gijzelt al je persoonlijke bestanden door ze te versleutelen. Zorg er daarom voor dat je een goede backup maakt van al je belangrijke bestanden.
Denk niet alleen aan je persoonlijke documenten, zoals dat CV waar je urenlang op hebt gezwoegd, maar ook je foto’s en muziekcollectie zijn vaak waardevolle bestanden. Maak regelmatig een back-up van deze bestanden op een externe harde schijf. Wil je meer weten over het belang van backups? Check dan dit blog!
Waarschuwing: sluit een schijf met de back-up van je bestanden niet aan op een computer die is besmet met ransomware.
Sommige ransomware-programma’s versleutelen namelijk ook alle bestanden die op externe harde schijven en USB-sticks staan. Bestanden die in de cloud staan, bijvoorbeeld op Google Docs en Dropbox zijn wel veilig.
Na een besmetting kun je het beste je computer volledig opnieuw installeren, zodat je daarna meteen met een schoon systeem verder kunt werken.
Ondanks alle voorzorgen toch getroffen door ransomware of een virus? Laat je helpen door de MediaMarkt Smartbar!