De tofste tech van CES

Round-up CES 2018

Vier dagen lang zijn we verrast met de tofste tech op CES 2018. Van gigantische televisies, tot drones en hoofdtelefoons die voor normale stervelingen niet te betalen zijn. Dit zijn onze favorieten in willekeurige volgorde!

1

Sony Aibo

 

Jeroen: “Aibo is niet helemaal nieuw, maar op CES zagen we wel de nieuwste versie van Sony’s uiterst knuffelbare robothond. Aibo is 29 centimeter groot, 2,2 kilo zwaar en behoorlijk slim. Zo kan hij speeltjes apporteren en zijn baasje herkennen. Dit is mogelijk door artificiële intelligentie en verschillende sensoren en camera’s.

Dat Aibo een echte rashond is blijkt wel uit het prijskaartje: 288.000 Yen, oftewel 2.100 euro! Maar toch, is hij niet enorm knuffelbaar?”

2

De weirde stand die voor de nieuwe Netflix-serie Altered Carbon bleek te zijn

 

Francine: “Een stand waar ze onsterfelijkheid promoten, doordat je je bewustzijn kunt downloaden in een nieuw lichaam. Natuurlijk op het moment dat je huidige lichaam te oud is om door te leven. Vervolgens komt een protestgroep protesteren op de eerste dag van CES en wordt de stand volledig besmeurd met posters en graffiti. Onsterfelijkheid is immers immoreel.

Het bleek allemaal “fake news” te zijn. Deze hele poppenkast was een publiciteitsstunt voor de nieuwe Netflix serie Altered Carbon die vanaf 2 februari 2018 bij de streamingsdienst te zien zal zijn. We hebben de trailer gecheckt, en we vinden het wel wat!”

3

Google Assistent

 

Jeroen: “Dat Google was neergestreken in Las Vegas, was ons wel duidelijk. Ieder groot winkelcentrum, billboard en zelfs de monorail waren bestickerd met het logo van Google. Niet alleen waren de Google-reclames niet te ontlopen, ook was Google Assistent flink vertegenwoordigd op CES.

Zo lanceerde JBL de Everest 710GA waarin Google Assistent is ingebouwd, maar ook televisies van LG en Sony zijn uitgerust met de slimme assistent. Net zoals duizenden andere producten op de vele stands in Las Vegas. Met Google Assistent kun je niet alleen makkelijk je agenda bekijken en apps openen, maar ook Netflix bedienen, muziek starten en je smart home aansturen. Bijna dagelijks komen er ook steeds meer eigenschappen bij.

Een ding is zeker, met Google Assistent is de aanval op Amazon Alexa en Apple’s Siri geopend!”

4

Razer Project Linda

 

Roan: “Ok, de computers die de eerste mensen naar de maan lieten reizen, waren miljoenen keren minder krachtig dan onze huidige smartphones. Maar dat smartphones onze laptops gaan vervangen, that’s a first! Razer doet het namelijk gewoon met Project Linda.

Het gamersmerk heeft namelijk een apparaat ontworpen dat lijkt op een laptop, maar in feite een chassis is waarmee je de Razer Smartphone uitbreidt. Zo heb je op simpele wijze een volwaardige Android-laptop met beeldscherm en toetsenbord, aangedreven door de smartphone, die je plaatst op de plek waar je normaal het trackpad verwacht.

Bovendien heeft de behuizing zijn eigen accu, die je smartphone oplaadt tijdens gebruik en ook is er gedacht aan extra opslag voor programma’s, games en multimedia. Project Linda heeft 200GB aan opslag aan boord.

Voorlopig is de Razer Project Linda nog een concept. Laten we hopen dat Razer dit keer wél al haar spullen mee naar huis kan nemen. Vorig jaar werden namelijk twee prototypes van de Project Valerie gestolen tijdens het afbouwen van de stand.”

5

Samsung Wall

 

Roan: “Hopelijk heb je een flinke muur vrij, want de Samsung The Wall is, zoals een zekere president zou zeggen, huuuuuuge! De Samsung The Wall is een gigantische televisie met een doorsnede van 3,7 meter.

De televisie is ontwikkeld met MicroLED-technologie, een techniek die iets wegheeft van OLED. Toch heeft deze techniek voordelen, zoals een lager energieverbruik, een betere responstijd en een helderder beeld. En zwart? Dat wordt, net als bij OLED, ook diepzwart weergegeven. Daarnaast is The Wall ook modulair, wat inhoudt dat je het beeld zo groot kunt maken als je zelf wilt, zonder dat je enig spoor van naden ziet.

De Samsung The Wall is nog niet te koop, maar in het voorjaar wil het merk wel komen met de eerste televisies die gebruik maken van de technieken in The Wall.”

6

Sennheiser Orpheus

 

Jeroen: “Oké, deze hoofdtelefoon is niet nieuw, maar zo zeldzaam dat niet veel mensen hem ooit in levenden lijve hebben gezien: de Sennheiser Orpheus. Niet zo gek ook, want het prijskaartje is maar liefst 55.000 dollar! Daarvoor krijg je wel the best that money can buy!

Een team van onderzoekers heeft maar liefst 10 jaar lang gewerkt om alles aan deze hoofdtelefoon te perfectioneren en ieder exemplaar wordt handgemaakt in Duitsland.

Denk trouwens niet dat je hem overal mee naartoe kan nemen want er zit een marmeren tube-amplifier aan vast. Nee, deze hoofdtelefoon is een kunstwerk voor je bureau en je muziek.”

7

DJI Osmo Mobile

 

Roan: “Natuurlijk, de DJI Osmo bestaat al en de technologie is bepaald niet nieuw. Maar, de stabilizer is nog verre van mainstream. Dat is écht jammer, want je kunt er zulke vette beelden mee maken.

Met de lancering van de DJI Osmo Mobile is het ineens voor iedereen toegankelijk om met een stabilizer in de weer te gaan. En daarbij zijn de opties ten opzichte van zijn voorganger makkelijker te bedienen, is de stabilisatie slimmer en is hij een heel stuk goedkoper. Een must-have voor iedereen die Hollywood-like shots wil maken met zijn of haar smartphone.”

8

Samsung Family Hub

 

Francine: “Zelf ben ik niet zo’n ster in boodschappen doen. Ik vergeet de helft of ik koop juist dubbel in. Ben jij net zo’n type? Dan is er goed nieuws, want met de Samsung Family Hub is dat verleden tijd.

Niet alleen kun je, waar je ook bent, de inhoud van je koelkast bekijken of je nog wel genoeg melk hebt. Je wordt ook gewaarschuwd als je ingrediënten over de datum dreigen te gaan. En heb je geen idee wat je daarmee moet maken, via Bixby kun je passende recepten erbij zoeken.

Dat betreft alleen nog maar het eet- en drink gedeelte van de Samsung Family Hub.  Je kunt er namelijk dankzij de ingebouwde speaker je favoriete tunes op afspelen tijdens het kokkerellen. En aan de buitenkant zie je de familie kalender die automatisch synchroniseert met het hele gezin. Net als een prikbord van vroeger, maar dan met pixels.”

9

Aptiv

 

Jeroen: “Deze week zagen we meerdere BMW’s door Las Vegas rondrijden met oranje velgen. Dat is op zich nog niet zo bijzonder, maar wat wel bijzonder was: de chauffeur had geen handen aan het stuur. We hebben het over de autonome auto’s van Aptiv, die speciaal zijn omgebouwd als autonoom voertuig. Supertof!

Dankzij verschillende camera’s en sensoren kan de auto compleet zelfstandig door het verkeer rijden. Optrekken, remmen en voldoende afstand houden van zijn voorganger, deze BMW’s konden het allemaal. De techniek is alleen nog niet volwassen genoeg om ook echt overal naartoe te rijden: de auto’s reden namelijk alleen voorgeprogrammeerde routes. Buiten die routes moesten de chauffeurs toch echt de handjes aan het stuur houden.”

10

De CES Black-Out

 

Francine: “Tijdens een elektronicabeurs is het best wel belangrijk dat de stroom blijft werken. Het is dus best een bizarre gewaarwording als je in de Central Hall staat tijdens een grote powerdown. Dan kun je wel de allermooiste technologieën presenteren, maar zonder stroom is het kansloos. Een stukje relativering naar alle technerds toe!”