Het is weer december! Dé maand voor de lekkerste gerechten. Om de bereiding zo makkelijk mogelijk te maken zijn de keukenmachines van AEG jouw ideale hulp in de keuken. Deze week het hoofdgerecht: een gehaktstol met mosterdsaus.
Waarom urenlang in de keuken staan om een kalkoen te vullen en urenlang te laten garen? Ook met gehakt kun je aan de slag om een heerlijk hoofdgerecht op tafel te zetten. Gecombineerd met zelfgemaakt mosterdsaus een smaakvolle combinatie. Maak dit gerecht af met rode kool en eigengemaakte frites! Nog binnen een uur zit je aan tafel met de hele familie.
Benodigdheden
Hoofdgerecht (6 personen)
Bereidingstijd ca. 15 minuten + oventijd ca. 35 minuten
Extra nodig: keukenmachine, bakplaat bekleed met bakpapier, grote steruitstekers
1. Los voor het deeg de gist en suiker op in 210 ml lauw water. Laat een paar minuten staan tot de oppervlakte begint met schuimen. De gist is nu actief.
Zeef de bloem boven de kom van de keukenmachine. Gebruik de deeghaak en voeg het gistmengsel en de olie al draaiende toe. Voeg het zout toe zodra er een samenhangend deeg is ontstaan.
Voeg iets water toe als het deeg erg droog is en voeg bloem toe als het te nat is (de hoeveelheid water die bloem opneemt verschilt per bloemsoort).
Kneed het deeg 5 minuten met de deeghaak in de keukenmachine tot het mooi lichtgekleurd en elastisch is. Doe het deeg over in een kom. Bestrooi met een beetje bloem en dek af met plastic folie. Laat 15 minuten rusten op kamertemperatuur.
2. Verwarm de oven voor op 180°C en maak ondertussen de vulling. Meng het gehakt met 3 van de eieren en de rest van de ingrediënten 5 minuten in de kom van de keukenmachine en gebruik de platte menghaak. Door het mengen krijgt de vulling een goeie binding.
3. Houd 1/5 van het deeg apart en rol de rest uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een vierkante dunne lap van 30 x 30 cm. Leg de lap op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Verdeel het gehaktmengsel in een dikke worst voor het midden van de lap. Laat een paar centimeter vrij van de randen. Sla de andere helft van het deeg om en leg de uiteinden op elkaar. Rol de deegrand een centimeter om en druk vervolgens met de duim in.
4. Rol de rest van het deeg uit tot een dunne plak van 3 mm. Keer het en rol nog een keer uit, het deeg krimpt namelijk. Steek er sterren uit. Klop het achtergehouden ei los en bestrijk het brood ermee.
Plak de sterren in een rij op de buitenkant en bestrijk ze ook met ei. Maak met een prikker in het midden van de sterren kleine gaatjes waardoor stoom kan ontsnappen tijdens het bakken. Bak het gehaktbrood 45 minuten in het midden van de oven tot het brood goudbruin is.
5. Breng ondertussen de room met de fond in een steelpan aan de kook en laat het tot de helft inkoken. Meng de mosterd erdoor en breng de saus op smaak met wat peper en zout.
6. Haal het gehaktbrood uit de vorm en snijd het in plakken. Serveer de plakken met de mosterdsaus en voila! Een heerlijk hoofdgerecht.
Ook benieuwd naar de mogelijkheden van de AEG keukenmachine in deze video? Dit apparaat en de rest van het assortiment AEG keukenmachines is te vinden in onze webshop.
Onze website, www.mediamarkt.nl, maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Media Markt
gebruikt analytische cookies om het gedrag van bezoekers na te gaan en de website aan de hand van deze
gegevens te verbeteren. Daarnaast plaatsen derden tracking cookies om gepersonaliseerde advertenties te
tonen. Ook worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken. Jouw internetgedrag kan door
middel van deze tracking cookies door deze derden gevolgd worden. Wil je niet alle cookies accepteren? Dan
kan je dit aanpassen in de instellingen. Wanneer je op
'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies door jouw gehele online customer
journey. Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.
Cookie-instellingen
Functionele cookiesFunctionele cookies kun je niet uitzetten
Statistische cookiesStatistische cookies kun je niet uitzetten