Hoe maak je een goede back-up?
Wij leggen het uit
Bijna iedereen heeft het wel een keer meegemaakt: een harde schijf die de meest vreemde geluiden begint te maken. Gelukkig heb jij meerdere back-ups van belangrijke bestanden als vakantie- en kinderfoto’s, werkbestanden en de Belastingaangifte. Niet? Dan wordt het nu tijd om een goed back-upsysteem in te richten en wij helpen je op weg.
Goed, het belang van een back-up is voor de meeste mensen wel duidelijk. Niets is namelijk zo vervelend als het verliezen van je al je foto’s en bestanden. Toch zetten veel mensen alleen regelmatig hun bestanden over op een externe harde schijf, die vervolgens in een kast verdwijnt.
Maar is dat ook veilig? Volgens IT-professionals niet. Zij leven namelijk met een mantra: één back-up is geen back-up. Ook je enige back-up kan ineens naar de eeuwige jachtvelden vertrekken.
Daarom raden wij (en vele anderen) je aan om je back-upschijf altijd op twee plaatsen te bewaren. Dan bedoelen we niet één back-up in je werkkamer en de ander op zolder, maar een kopie buitenshuis, bijvoorbeeld bij een familielid, bij vrienden of in de cloud. Pas dan heb je twee echte back-ups van je meest dierbare bestanden.
De guide voor je eerste back-up
De externe harde schijf is de bekendste oplossing om snel en goedkoop back-ups te maken. Bovendien zijn ze de laatste jaren flink in prijs gedaald, terwijl de opslagruimte explosief is gegroeid. Een 2.5 inch harddisk van 5TB is allang niet meer bijzonder en groot genoeg om een flinke tijd vooruit te kunnen.
Met een externe harde schijf is een goede back-up niet duur!
Een andere optie is een NAS, ofwel Network Attached Storage. Deze harde schijven hebben hun eigen besturingssysteem en worden aangesloten op je router. Daardoor kun je vanaf al je computers, tablets en smartphones in huis de bestanden bereiken. Met de juiste instellingen en programma’s zelfs buitenshuis.
Nog slimmer is het om jouw NAS bij familie of vrienden te plaatsen. Je bestanden zijn dan meteen opgeslagen op een tweede locatie. Doe hetzelfde voor je vrienden en familie en jullie zijn allebei geholpen. Ook hoef je bang te zijn dat zij in jouw bestanden gaan snuffelen, want in de meeste gevallen kun je een NAS vergrendelen met een wachtwoord. Superhandig!
De laatste optie is om alles in de cloud op te slaan. Hiervoor heb je geen externe schijven nodig, maar alleen een account bij een cloudservice. De bekendste cloudservices zijn iCloud en Dropbox, waar je abonnementen af kunt sluiten met opslagruimte tot wel 1TB.
Het grote voordeel hiervan is dat je geen gigantische harde schijf nodig hebt om al je data op te slaan. Je internetverbinding is genoeg. Dat is dan ook meteen het grootste nadeel: je hebt altijd een internetverbinding nodig om bij je bestanden te komen. Maar gelukkig kun je wel met ieder device bij je bestanden, want iCloud en Dropbox zijn ook te installeren op je smartphone en tablet.
Automatische back-ups
Harde schijf aangesloten en computer opgestart? Tijd voor je eerste back-up. Het is goed om te weten dat je niet ieder bestandje stuk voor stuk van de ene naar de andere schijf hoeft te kopiëren. Apple heeft bijvoorbeeld de TimeMachine-software, waarmee je bestanden automatisch worden gekopieerd naar je back-updisk. TimeMachine werkt met externe harddisks, maar ook met NAS-sen die dit ondersteunen.
Back-up in Mac OSX
Zo start je met TimeMachine
- Ga naar het Systeemvoorkeuren -> TimeMachine
- Zijn de instellingen vergrendeld? Klik op het slotje linksonderin en voer je wachtwoord in
- Schuif de knop aan de linkerzijde van ‘uit’ naar ‘aan’
- Selecteer de schijf waar je de back-up wilt opslaan
- Schijf gekozen? Klik nu op ‘Gebruik schijf’.
Vanaf dit moment zal TimeMachine ieder uur een back-up gaan maken als de schijf verbonden is. Perfect voor een netwerkschijf. Haal je de schijf los, dan zal er pas weer een back-up gemaakt worden zodra de externe schijf wordt aangesloten.
Back-up in Windows
Gebruik je een Windows-computer, dan is het maken van een back-up net zo eenvoudig als op een Apple-computer. Windows 10 biedt drie mogelijkheden voor het maken van een back-up.
Via externe schijf: bestandgeschiedenis
- Verbind de usb-schijf of een usb-stick met je computer.
- Klik op het vergrootglas linkeronderin het scherm en type ‘bestandsgeschiedenis’ > klik vervolgens op het zoekresultaat ‘Instellingen voor bestandgeschiedenis’ > ‘Een station toevoegen’ en selecteer de schijf die je net hebt aangesloten. Klik vervolgens op ‘Meer opties’ > ‘Nu een back-up maken’.
Hiermee wordt een back-up gemaakt van alle persoonlijke documenten, muziek, foto’s en video’s opgeslagen. Maar ook alle andere documenten die in jouw persoonlijke account staan. Bovendien worden ook verschillende versies bijgehouden. Ideaal als je per ongeluk een document hebt opgeslagen en terug wilt naar een oudere versie.
Via externe schijf: systeemkopie
Wil je niet alleen je persoonlijke documenten veiligstellen, maar ook je systeem en alle programma’s die je hebt geïnstalleerd. Dat doe je met een systeemkopie en werkt als volgt:
- Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Bijwerken en beveiliging’ > ‘Back-up’ > ‘Ga naar back-up maken en terugzetten (Windows 10) > ‘Een systeemkopie maken’
- Kies de schijf die je net hebt aangesloten als opslagmedium. Windows begint vervolgens met de eerste back-up.
Via OneDrive
Wil je geen gebruik maken van externe harde schijven, maar juist een Windows back-up maken in de cloud? Dat kan, maar daar heb je wel een apart OneDrive-abonnement voor nodig. OneDrive is een clouddienst van Microsoft waarmee je bestanden online kunt opslaan. Bij aanmelding krijg je 5GB aan opslagruimte cadeau, maar voor een volledige systeemkopie brengt extra kosten met zich mee.
- Maak een account aan bij OneDrive of koppel je bestaande account. koppelen.
- Nadat je bent aangemeld, open je rechtsonderin via het syteemvak OneDrive. Dit doe je door te klikken op het icoon met de wolkjes. De online schijf is eventueel ook te bereiken vanuit de Windows Verkenner.
- That’s it. Zodra je bent aangemeld worden al je Windows-mappen gesynchroniseerd via OneDrive.
Je kunt geen losse mappen aan toevoegen, maar wel verwijderen uit het overzicht. Standaard worden alle Windows-mappen gekopieerd naar OneDrive.
Van USB-stick tot NAS en alles daartussenin. Klik dus snel door naar de webshop voor jouw perfecte back-upoplossing en begin zo snel mogelijk met je eerste back-up. Want ook voor dataverlies geldt: voorkomen is beter dan genezen!