How to: computer installeren
Begin met een frisse start!
Soms heb je een probleem met je computer en werkt deze enorm traag, loopt ‘ie vast of functioneert niet meer naar behoren. Soms is een herinstallatie de enige oplossing of wil je gewoon beginnen met een frisse start. Aan de hand van een eenvoudig stappenplan helpen wij jou om je Windows-, Mac- en Chrome OS-systeem snel opnieuw te installeren, zonder bestandsverlies.
MediaMarkt
13 februari 2019
Snel naar:
- Windows 10 opnieuw installeren
- Windows 8/8.1 opnieuw installeren
- macOS opnieuw installeren
- Chromebook opnieuw installeren
Hoe herinstalleer je Windows 10?
Windows 10 opnieuw instellen
Wanneer je jouw computer opnieuw wil installeren of instellen, ben je sneller klaar dan je waarschijnlijk denkt. Het is daarbij wel belangrijk om een goede backup te maken van het systeem, zodat je niet per ongeluk bestanden wist die je wil bewaren. Zodra je jouw bestanden hebt veiliggesteld, heb je drie opties om mee aan de slag te gaan.
- Selecteer de Startknop en ga vervolgens naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Herstel. Onder Deze pc opnieuw instellen kies je vervolgens voor Aan de Slag.
- Start de pc opnieuw op om het aanmeldingsscherm weer te geven en druk vervolgens op de Shift-toets en houd deze vast. Klik op het pictogram Aan/uit > Opnieuw opstarten en selecteer in de rechterbenedenhoek. Als de computer opnieuw is opgestart, selecteer je Problemen Oplossen > Deze pc opnieuw instellen.
- Ook is het mogelijk om de pc opnieuw in te stellen met behulp van een usb-schijf of cd-rom waarop een installatie van Windows 10 is klaargezet.
Windows 10 opnieuw installeren
Mocht je om bepaalde redenen Windows 10 niet meer op kunnen starten, dan zit er niets anders op dan te kiezen voor een nieuwe installatie. Hierbij gaan je documenten, programma’s en instellingen verloren. Hiervoor gebruik je de installatie-cd of een usb-stick waarop het installatieprogramma van Windows 10 is klaargezet.
Deze methode is natuurlijk ook te gebruiken om een computer of laptop gereed te maken voor verkoop. Vergeet in dat geval niet om de schijf voorafgaand aan de installatie te wissen.
Hoe herinstalleer je Windows 8?
Windows 8 is net zo makkelijk opnieuw te installeren als Windows 10. Ook nu kun je als gebruiker kiezen uit twee opties – Windows vernieuwen met behoud van bestanden óf Windows herinstalleren. Ook nu is het aan te raden om van je meest belangrijke bestanden een reservekopie te maken op een usb-stick, externe harde schijf of NAS.
Beide functies zijn te vinden onder ‘Instellingen’. Onder het kopje ‘Algemeen’ selecteer je “Uw PC vernieuwen met behoud van bestanden” en met ‘Aan de slag’ gaat Windows, je raadt het al, aan de slag. In Windows 8.1 kies je overigens voor Bijwerken en Herstellen en vervolgens op “Uw PC vernieuwen met behoud van bestanden”.
Complete herinstallatie van Windows 8
Wil je beginnen met een frisse start van Windows 8.1? Zorg dan voor een backup van je belangrijke bestanden. Voor een volledig nieuwe installatie zijn er twee mogelijkheden: installeren met een cd-rom of ander installatiemedium, maar de meeste fabrikanten hebben een speciale recovery-partitie ingericht op een gedeelte van de harde schijf. In de handleiding van je laptop kun je terugvinden of dit het geval is.
Meestal start je deze recovery met een speciale toetsencombinatie tijdens de opstartprocedure. Ook deze vind je vaak terug in de handleiding. Daarnaast is de recovery ook te starten vanuit Windows 8.1 zelf. Ga naar Instellingen > PC-instellingen wijzigen > Bijwerken en herstellen > Systeemherstel > Nu opnieuw opstarten onder Geavanceerde opstartopties > Problemen oplossen > Geavanceerde opties.
Mocht je de recoverypartitie verwijderd hebben om schijfruimte te besparen, dan bieden fabrikanten vaak ook de optie om een recovery-DVD te downloaden en deze te branden naar een schijf.
Omdat fabrikanten vaak op verschillende manieren hun recovery inrichten is er geen eenduidig stappenplan te schrijven. Een punt om op te letten: met de recoverymethode wordt in de meeste gevallen het systeem met alle software van de fabrikant geïnstalleerd. Hierbij zitten ook vaak demo’s van bijvoorbeeld antivirussoftware. Voor veel mensen is dit een struikelblok. Voor hen is het een betere keuze om het systeem te installeren met een kaal medium of te checken of er een mogelijkheid is om de installatie aan te passen en de software van de fabrikant niet mee te installeren.
Hoe herinstalleer je Apple macOS?
Een herinstallatie van macOS, ofwel een clean install, is razend eenvoudig en kan op meerdere manieren. Maar een goede herinstallatie valt of staat met het maken van een reservekopie van je bestanden. Hoe je dat het beste kan doen, lees je in dit artikel.
Voor een volledig frisse installatie van het macOS besturingssysteem kun je het macOS Recovery-systeem gebruiken. Zelfs als je de opstartschijf van het systeemeerst wil wissen. Het enige dat je nodig hebt, is een internetverbinding. Heb je een draadloos netwerk in de buurt, dan kun je deze selecteren in het wifi-menu zoals je gewend bent. Het menu in macOS Recovery ziet er precies hetzelfde uit.
Zo start je MacOS Recovery
Schakel het systeem volledig uit en druk vervolgens op de powerknop met één van de volgende toetscombinaties. Command – R wordt door Apple aanbevolen, zeker wanneer je de laatste versie van het besturingssysteem nog niet had geïnstalleerd.
- Command (⌘)-R
Installeer de macOS-versie die het laatst op de Mac was geïnstalleerd.
- Option -R
Upgrade naar de nieuwste macOS-versie die compatibel is met jouw systeem.
- Shift – Option -R
Installeer de macOS-versie die bij de Mac is geleverd, of de versie die er het dichtste bij zit en nog beschikbaar is.
Zodra je het Apple-logo of een draaiende wereldbol ziet, kun je de toetsen loslaten. Ook kan het zijn dat het systeem om een firmwarewachtwoord vraagt. Zodra je deze eventueel hebt ingevoerd, zie je het venster ‘macOS-hulpprogramma’s’ en is macOS Recovery opgestart.
Gegevens wissen of niet?
Weet je zeker dat je een goede back-up hebt gemaakt, dan kun je ervoor kiezen om de schijf te wissen. Het wissen van de schijf is op zich niet nodig, maar is wel handig als je de Mac wilt verkopen of weggeven. Zo krijgt de nieuwe gebruiker namelijk geen toegang tot de gegevens. Het wissen van de schijf doe je door te kiezen voor ‘Schijfhulpprogramma’ -> ‘Ga door’.
Tip: wil je een verse installatie van het systeem zonder je bestanden en programma’s te verliezen? Download het installatieprogramma vanuit de App Store en installeer het systeem vanaf de desktop zelf. Zo blijven je bestanden, programma’s en instellingen behouden en ben je sneller up-and-running.
Installeer macOS
Nu de schijf klaar is voor herinstallatie, kies je in macOS Recovery voor de optie ‘Installeer macOS opnieuw’ (of ‘Installeer OS X opnieuw’).
Klik vervolgens op ‘Ga door’ en volg de instructies op het scherm. Kies vervolgens de schijf waar je het systeem op wil installeren en na bevestiging begint de installatie.
In sommige gevallen kan het zo zijn dat het installatieprogramma vraagt om de schijf te ontgrendelen. Dit doe je door het wachtwoord in te voeren dat je gebruikt om in te loggen op je systeem. Kan het installatieprogramma de schijf niet vinden of krijg je een melding dat de installatie op het systeem of volume niet mogelijk is, dan moet je mogelijk toch de schijf wissen (zoals net beschreven).
De installatie loopt? Wacht tot deze klaar is en zet de Mac niet in de sluimerstand. Van een MacBook moet de klep openblijven. Tijdens de installatie kan de Mac opnieuw worden opgestart, dus hier hoef je jezelf geen zorgen over te maken. De voortgangsbalk kan meerdere malen in het scherm verschijnen en ook kan het scherm meerdere malen voor enkele minuten op zwart gaan.
Als het systeem opnieuw is geïnstalleerd, krijg je na de eerste keer opstarten de configuratie-assistent te zien. Hier kun je ervoor kiezen om een TimeMachine-backup terug te zetten. Hiermee worden je persoonlijke bestanden, programma’s en account weer teruggezet. Het nadeel kan zijn dat er toch sneller vervuiling van het systeem optreedt van programma’s die je niet meer gebruikt uit je oude installatie.
Hoe herinstalleer je een Chromebook?
Ook je geliefde Chromebook kan tegen problemen aanlopen. Net als bij de andere besturingssystemen kun je met een Chromebook ervoor kiezen om het systeem te herstellen. Het enige verschil is dat herstellen in dit geval het verwijderen van het besturingssysteem is, waarna dit weer opnieuw wordt geïnstalleerd. Ook je persoonlijke bestanden worden hierbij verwijderd. Een Chromebook is te herstellen in de volgende situaties:
- Je ziet de foutmelding: ‘Chrome OS ontbreekt of is beschadigd’
- Je hebt de stappen van probleemoplossing doorgelopen, maar het probleem is niet opgelost.
- De experts op het Helpforum hebben je aangeraden om het besturingssysteem te herstellen.
Belangrijk: wanneer je ervoor kiest om je Chromebook te herstellen, wordt alles op de harde schijf definitief verwijderd, inclusief je gedownloade bestanden. Maak indien mogelijk een back-up voordat je aan de slag gaat met het herstellen.
Hoe herstel je jouw Chromebook?
Probeer eerst of je kunt inloggen op je Chromebook. Zo kun je proberen je persoonlijke bestanden op een andere locatie op te slaan als back-up. Probeer vervolgens Chromebook terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Dit doe je via het menu Instellingen.
- Log in op je Chromebook.
- Selecteer rechtsonder de tijd.
- Klik op Instellingen.
- Klik onderaan op Geavanceerd.
- Selecteer in het gedeelte ‘Powerwash’ de optie Powerwash > Opnieuw starten.
- Kies voor de optie Powerwash > Doorgaan.
- Volg de stappen die worden weergegeven en log in met je Google-account.
Opmerking: Het account waarmee je inlogt nadat je je Chromebook hebt gereset, wordt het eigenaarsaccount. - Nadat je je Chromebook hebt gereset:
- Volg de instructies op het scherm om je Chromebook in te stellen.
- Controleer of het probleem is opgelost
Een andere optie werkt als volgt:
- Log uit op je Chromebook.
- Houd Ctrl + Alt + Shift + r ingedrukt.
- Selecteer Opnieuw starten.
- Selecteer in het weergegeven vak de optie Powerwash > Doorgaan.
- Volg de stappen die worden weergegeven en log in met je Google-account.
Let op: Het account waarmee je inlogt nadat je je Chromebook hebt gereset, wordt het eigenaarsaccount.
Nadat je je Chromebook hebt gereset:
- Volg de instructies op het scherm om je Chromebook in te stellen.
- Controleer of het probleem is opgelost.
Kun je niet inloggen op jouw Chromebook?
- Download een nieuwe kopie van het besturingssysteem op een computer die werkt en zorg dat de Google Chrome-browser is geïnstalleerd.
- Open Chrome
- Installeer de herstel-app
- Open de app en klik op ‘Aan de slag’.
- Klik op ‘Een model uit de lijst selecteren’ of typ het modelnummer van de Chromebook die je wilt herstellen. Dit vind je onderaan het scherm als foutmelding.
- Juiste type gevonden? Klik op ‘Doorgaan’.
- Plaats een lege USB-stick of SD-kaart in je Chromebook en selecteer dit medium in het dropdownmenu
- Klik op Doorgaan > Nu maken. Zodra herstelmedium gereed is, verwijder je de USB-stick of SD-kaart uit de computer.
- Als je iets hebt aangesloten op de Chromebook (zoals een muis of externe harde schijf), verwijder je deze randapparatuur.
- Open de herstelmodus:
– Chromebook: Houd Esc + Vernieuwen ingedrukt en druk op de aan/uit-knop. Laat de aan/uit-knop los. Wanneer een bericht wordt weergegeven op het scherm, laat je de andere toetsen los.
– Chromebook-tablet: Houd de knoppen Volume omhoog, Volume omlaag en Aan/uit ten minste tien seconden ingedrukt en laat ze los.
Je ziet nu een van de volgende berichten:
-
- ‘Chrome OS ontbreekt of is beschadigd. Plaats een USB-stick of SD-kaart voor herstel.’
- ‘Plaats een USB-stick of SD-kaart voor herstel.’
- ‘Plaats de USB-stick of de SD-kaart die je hebt gebruikt om het herstelmedium te maken.’
Volg de instructies op het scherm en binnen korte tijd heb je weer een frisse Chromebook en kun je jouw apps, instellingen en bestanden terugzetten naar het systeem. Het herstelmedium kun je vervolgens weer wissen, of bewaren voor een later moment.
MediaMarkt Altijd Aan Computer Support
Ben je geen held met computers en neem je liever het zekere voor het onzekere? Sluit dan bij aankoop van je nieuwe desktop-PC, laptop of Chromebook Altijd Aan Support af. Zo weet je zeker dat je zorgeloos gebruikmaakt van je PC. Je krijg namelijk onbeperkt technisch hulp bij al je PC-vragen, telefonisch of door een van onze wizards van de Smartbar in onze winkels. Er zijn verschillende Altijd Aan Support-pakketten voor je computer, laptop en Chromebook, dus er is altijd een pakket dat bij je past.
Alle mogelijkheden en services van Altijd Aan Computer Support vind je hier!