Een hond of kat als huisdier? Zó 2016!
IFA 2017 – Huisrobots
De afgelopen jaren neemt smart home een steeds grotere plek in op de IFA. Ook dit jaar blijkt weer dat er flinke stappen zijn gezet. Zo is bijna alles spraak gestuurd, onder andere dankzij Amazons Alexa en Google Assistant spraaksystemen.
Slimme apparaten zijn natuurlijk al fantastisch, maar als je ze ook nog met je stem kan bedienen wordt het pas écht gaaf. Een tweede ontwikkeling die we overal zien terugkomen is de chatbot. Zo hoef je niet per se meer tegen een smartphone te spreken, maar heb je een echt gezicht om tegen te praten. De robots vormen bovendien vaak het centrum van je smart home-systeem en koppelen alle apparaten aan elkaar.
Een robot voor alles
Waar veel merken ervoor kiezen om hun stand ruim op te zetten (Philips, Samsung), propt LG zoveel mogelijk tech op hun stand. Dat betekende schuren langs zwetende techfanaten met klotsende oksels, maar het heeft ook een voordeel: overal waar je kijkt sta je face-to-face met het allernieuwste LG-spul.
En LG heeft heel wat tofs in petto! In de presentatie van een gelikte, gegroomde LG-man, strak in het pak, komen allerlei slimme apparaten naar voren. LG heeft zijn eigen spraakassistent (Deep ThinQ), maar ook Amazon’s Alexa en Google Assistant worden ondersteund.
Tijdens de presentatie maakten we kennis met de nieuwe Hub Robot, het centrum van je smart home. Twee vragende blauw oogjes kijken je aan: je geeft hem mondeling opdrachten, en hij zet ze meteen door. Hub kan alles voor je regelen: gordijnen dicht- en openmaken, de wasmachine activeren, de oven aanzetten, noem maar op.
Naast een robot die al jouw opdrachten doorgeeft, is er ook het voetvolk. Robots en machines die het zware werk moeten doen, zodat jij achterover kan leunen met een pilsje. De LG Lawn Mower Robot is zo’n ding. Ook deze robot ondersteunt de bekende spraakassistenten, dus je zegt ‘ga maaien!’ en hij maakt je gazon tiptop in orde.
LG heeft trouwens ook je hele kledingverzorging gecovered. Je kent de (verbeterde) LG TwinWash wasmachines misschien wel. Maar na de wasbeurt kunnen je kleren nu in de nieuwe LG Styler. Een geschenk uit de hemel, want deze droogt en stileert je kleren, en geeft ze ook nog eens een lekker geurtje mee. Zoals het publiek op de IFA zei: supertoll!
Maak kennis met Mykie
Wat is de Siemens stand prachtig! Je loopt een grote donkere hal binnen met futuristisch blauw licht dat de producten omringt. Recht voor je neus knipoogt Mykie je tegemoet. Mykie is de smart home-assistent van Siemens en Bosch. Hij geeft advies maar kan ook al je vragen beantwoorden. Vragen als: ‘hoelang moet het vlees nog in de oven?’, of ‘kun je even een plaatje sturen van de binnenkant van de koelkast?’, wanneer je in de supermarkt staat. En zijn de vaatwastabletten op? Dan zegt hij dat ook meteen.
Mykie heeft eigenlijk maar één nadeel: het is nog niet bekend wanneer we van hem mogen genieten in het Home Connect-systeem, het smart home-systeem van Siemens. Nu we het er toch over hebben: wist je dat Home Connect ook werkt met allerlei andere producten, waaronder die van Nest?
Scan je kleren
Mykie is niet alleen een kei in de keuken: hij vertelt je ook wanneer je was klaar is en zelfs welk programma je het beste kan gebruiken. De X-Spect van Siemens en Bosch maakt wassen nóg makkelijker. Dit is een unieke handscanner die kleding kan analyseren. We spraken met een productspecialist van Siemens, die ons liet zien hoe het werkt.
Je houdt de scanner tegen kleding, en binnen enkele seconden weet je van welk materiaal het gemaakt is (ook gemixt materiaal!). In ons geval was dat katoen-polyester. Daarna liep de specialist naar vitrine waar een shirt lag met een lippenstiftvlek. Na een korte scanbeurt wist het apparaatje om wat voor soort vlek het ging. In combinatie met het scannen van de stof, kan de handscanner je zo precies vertellen welk programma nodig is om je kleren schoon te krijgen. Is dat tof of niet?
Nou, het wordt nóg beter. De productspecialist vertelde ons dat de scanner ook werkt in de keuken, om de versheid van eten te meten! Weet je dus niet zeker of je tartaartje nog eetbaar is? Gewoon scannen. In de Bosch-stand vonden we inderdaad dezelfde scanner in een keukensetting. Jammer genoeg was dit een demo-model omdat ze geen etenswaren in de hal wilden hebben.
Movie time!
Op de Samsung-stand werden we net zoals op de LG-stand getrakteerd op een presentatie, hoewel het dit keer in een echte woonkamersetting was. Een huishouden waar alles verbonden is en dat dankzij het spraaksysteem Bixby te bedienen is met je stem. Mogelijkheden zat dus. Stel dat je op weg naar huis bent, dan zet je alvast de airco aan en komt de radio automatisch in actie. Wil je een film kijken? Door ‘movie time!’ te roepen gaan de rolluiken dicht en schakelt het licht uit.
Op de stand zagen we ook de Family Hub, een slimme koelkast die weer wat heeft bijgeleerd. Op het scherm van de koelkast kun je van alles delen: de agenda, foto’s of handige notities (‘hoi schat, ben je thuis? Mooi. Kun je nog wat melk halen?’). Ook kun je al je media de keuken in sleuren, door muziek te streamen of zelfs tv te kijken op de koelkast. ‘Movie time!’ eindigt dus niet in de woonkamer.
Slim ramen lappen
Als je hebt opgelet bij biologie, weet je dat vissen miljoenen jaren geleden het land op gingen. Robotstofzuigers maken een soortgelijke evolutie door: ze klimmen de ramen op. De Mamibot W120is een robotramenreiniger die de ruiten lapt terwijl jij een broodje kan eten, zoals deze Japanse dame uitbundig illustreert.
De Mamibot W120 legt, zo werd ons verteld, intelligente routes af. Hij zit aan een sterk veiligheidstouw dat voorkomt dat ie valt en je vloer beschadigt. Je bedient hem met een afstandsbediening of met een app op je smartphone. Het apparaat maakt 99% van de ramen schoon, inclusief moeilijke hoekjes.
En verder?
Nou, heel veel! IFA 2017 is veel opzichten een echte smart homebeurs geworden. Daardoor is er te veel om te behandelen. We noemen nog even het slimme iSmartAlarm beveiligingssysteem, dat dankzij Amazon Alexa ook mondeling geactiveerd kan worden. En een product waar je ook niet om heen kan: Panasonics lopende koelkast die naar je toe komt als je hem roept. Want je komt natuurlijk niet van de bank, als je net in een goede film zit en een snack wil… Geeft het begrip ‘inloopkoelkast’ weer een hele nieuwe betekenis!