And the Oscar goes to…

Deze filmklassiekers moet je zien!

Aan de vooravond van de uitreikingen van de Oscars verhogen we de voorpret met deze vijf Oscarwinnaars die je gezien moet hebben. Heel veel kijkplezier!

MediaMarkt
03 maart 2018

1

Gladiator (2000)

 

Gladiator vertelt het tragische heldenverhaal van Maximus, een generaal die de keizer zou opvolgen, maar door een staatsgreep van Commodus gedoemd is tot de slavernij. In het Romeinse Rijk vochten slaven in arena’s zoals het Colosseum voor eer, hun vrijheid, maar toch vooral om nog een dagje langer te leven. In de strijdarena’s knokt Maximus zich omhoog en wordt hij een gevreesde gladiator. Hij wint keer op keer, mede dankzij zijn militaire training.

In zijn jacht naar gerechtigheid en eerherstel neemt Maximus het in een zinderende confrontatie op tegen Commodus. Naast de Oscar voor hoofdrolspeler Russell Crowe werden vier andere Oscars in de wacht gesleept, waaronder die van beste film.

Gladiator | Blu-ray Bekijk in de shop
2

One Flew Over The Cuckoo's Nest (1975)

 

Het met vijf Oscars bekroonde One Flew Over the Cuckoo’s Nest gaat over een kleine crimineel die, om een celstraf te ontlopen, tijdens zijn rechtszaak pleit dat hij ontoerekeningsvatbaar is. In plaats van de gevangenis belandt Randle McMurphy daardoor in een psychiatrische inrichting, waar de verpleegster Ratched met harde hand regeert over de patiënten.

McMurphy komt in opstand tegen Ratched en roept de psychiatrische patiënten op om samen met hem in verzet te komen. Jack Nicholson is hier op zijn meest maniakaal (en dat wil wel wat zeggen…) en werd ervoor beloond met een Oscar.

One Flew Over The Cuckoo's Nest | Blu-ray Bekijk in de shop
3

The Dark Knight (2008)

 

Superheldenfilms werden dankzij de acht Oscarnominaties voor The Dark Knight eindelijk serieus genomen. Er werden twee nominaties verzilverd, waaronder natuurlijk de postume Oscar voor Heath Ledger vanwege zijn onvergetelijke vertolking van The Joker.

Deze duistere film over de complexe driehoeksverhouding tussen Batman, The Joker en Harvey Dent is nog steeds een mijlpaal in het genre. Zelfs als je hem al hebt gezien, is de film het zeker waard om weer eens te checken.

The Dark Knight Trilogy | Blu-ray 12,5 Bekijk in de shop
4

Gravity (2013)

 

Twee astronauten raken na een ongeval op drift in de ruimte, niet de plek waar je wilt zijn met een beperkte hoeveelheid zuurstof. De onervaren Stone en de oude rot Kowalsky, die toevallig bezig is aan zijn allerlaatste missie, zijn vanaf dat moment op elkaar aangewezen.

Met een steeds verder slinkende zuurstofvoorraad en een jetpack waarvan de brandstof steeds verder opraakt, moeten ze snel het ruimtestation zien te bereiken. Gravity was zo’n indrukwekkend staaltje techniek en vernuft dat de sciencefictionthriller werd beloond met maar liefst zeven Oscars.

Gravity | Blu-ray 9,99 Bekijk in de shop
5

Unforgiven (1992)

 

Unforgiven speelt zich af in het stadje Big Whisky… en dan weet je ook meteen dat je met een western te maken hebt. In Big Whisky wordt een prostituee vermoord. De dader weet te vluchten, maar krijgt wel een prijs op het hoofd gezet. En in het wilde westen betekent een bounty automatisch een hele klopjacht.

Een van de mannen die jacht maakt op de man is William Munny, een bandiet die zijn gewelddadige leven heeft afgezworen nadat hij met zijn vrouw is getrouwd. Munny’s vrouw is inmiddels overleden en samen met zijn oude partner Ned Logan gaan ze op zoek naar de moordenaar. Het door Clint Eastwoord geregisseerde Unforgiven won vier Oscars, waaronder die voor Beste Film en Beste Regisseur.

Unforgiven | DVD Bekijk in de shop