Kleine ruimte? Denk groot!
Thuisbioscoop in een kleine kamer
Van luidruchtig-popcorn-etende mensen die de climax van de film verpesten, tot een lange man die natuurlijk weer precies voor jou gaat zitten: de bioscoop is niet altijd even leuk. Tijd voor een thuisbioscoop dus, waarin je ongestoord kan genieten van al jouw lievelingsfilms. Hoe klein de kamer ook is: met de juiste spullen kan alles.
Wie droomt er niet van een gave thuisbioscoop? Zelfs met beperkte ruimte kun je voor een meeslepende bioscoopervaring zorgen. Als je maar weet hoe je de tekortkomingen van de kamer kan opvangen. Hoe? Dat lees je hier!
Het glas is halfvol
Bekijk het van de zonnige kant: sommige problemen van grote kamers zijn minder bij kleine kamers. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ze helemaal geen rol spelen. Een voorbeeld is de aankleding van de kamer. Geluid kaatst makkelijker vanaf harde oppervlakten. Harde muren zijn op zich geen probleem, maar als je ook nog laminaat hebt in plaats van tapijt wordt het een brij aan geluiden.
Tapijt absorbeert het geluid, wat zeker voor het luisteren naar dialogen belangrijk is. Belangrijk, want de Terminator maakt toch net wat minder indruk als je hem in plaats van ‘i’ll be back’, ‘iweeewaaack’ hoort zeggen. Bij grote kamers is zachte vloerbedekking een must, bij kleine kamers kom je weg met een vloerkleed.
Je bioscoopscherm
De gebruikte apparatuur is erg afhankelijk van de grootte van de kamer. Je wil geen ontploffende oogbollen omdat je scherm te groot is, of gillend de ruimte uit rennen omdat het lawaai van alle kanten komt. Het komt dus erg nauw welke spullen je in huis haalt!
Omdat je een kleine kamer hebt, zit je waarschijnlijk dicht op het scherm. Zit je er té dicht op, dan kun je elke pixel zien. Hoe scherper het beeld, hoe kleiner de kijkafstand kan zijn. Met een 4K tv kun je dus veel dichter op de televisie zitten dan bij een Full HD-scherm. Check ook dit artikel om meer te lezen over de ideale kijkafstand. Kies in ieder geval een beeldscherm dat niet te groot is, en ga altijd voor de beste resolutie.
Om ruimte te besparen in de kleine thuisbioscoop, kun je in plaats van een tv ook gaan voor een beamer die je aan het plafond kan hangen. Extra voordeel is dat je die authentieke bioservaring krijgt! Er zijn speciale short throw beamers die een maar superkorte afstand nodig hebben om toch een groot scherm te projecteren. Check ook deze post voor meer info over de ideale beamer voor een thuisbioscoop. Voor welk type beamer je ook kiest: zorg dat je er een hebt met 16:10 als beeldformaat, want dit is de ideale beeldverhouding voor films.
Surround sound
Verlies je niet in al die visuele pracht en praal: de audio is where the magic happens. Zonder een goed geluidssysteem is een thuisbioscoop niets meer dan een veredelde woonkamer met een tv.
Zelfs in een kleine kamer kun je volledig opgaan in je Jean Claude van Damme-explosie, en wel met een goed 5.1-systeem. Met zo’n opstelling heb je een subwoofer en 5 speakers, waarvan een recht voor je onder het scherm, een linksvoor, een rechtsvoor naast de televisie, en speakers aan elke kant naast je.
Maar ik wil ook achterspeakers
Bij kleine ruimtes is het passen en meten, vooral waar je zit is belangrijk. Als de achterluidsprekers (een 7.1-opstelling) erg dicht achter je stoel of bank staan, omdat de muur daar al begint, merk je het verschil met 5.1 niet echt. Er is niet echt een regel over de ruimte die je nodig hebt: het effect wordt simpelweg steeds kleiner naarmate de kamer krapper is.
Gelukkig is er ook goed nieuws. De Dolby Atmos-ervaring is zelfs in jouw kleine kamertje zeker haalbaar. Bij Dolby Atmos komt het geluid ook van boven. Speciale Dolby Atmos-soundbars, speakers die je onder je tv plaatst, laten het geluid van alle kanten komen door de geluidsgolven tegen de muur en het plafond te kaatsen. Met zo’n soundbar heb je minder speakers nodig, en soms zelfs geen receiver, wanneer de soundbar al een ingebouwde versterker heeft.
Een mooi voorbeeld is de Samsung HW-K850, een 3.1.2-kanaals soundbar die draadloos verbonden kan worden met twee Wireless Audio 360 achterspeakers om een 5.1-systeem te maken. Omdat deze soundbar Dolby Atmos heeft, zit je dan meteen middenin het geluid.
Time to tweak
Alles in huis? Mooi. Maar nee, je bent er nog niet. Het installeren van een 5.1 speakerset kan best even duren. Gelukkig wij dit ook voor je doen met de MediaMarkt Power Service.
Een van de belangrijkste dingen die vaak over het hoofd worden gezien is het kalibreren. Trek hier de nodige tijd voor uit, wat ook wel moet want elk onderdeel van je thuisbioscoop (van je Blu-ray speler tot je beamer) heeft tientallen instellingen. Je hebt een kleine kamer, dus zorg ervoor dat het geluid goed klinkt op lagere volumes. In dit geval zijn de puntjes op de i superbelangrijk.
De roundup
Ok, nog even een roundup van de spullen waar je het meeste aan hebt in een kleine thuisbioscoop. 4K Bluray-speler, popcorn maker, enz hebben we niet besproken omdat die voor elke kamergrootte in principe net zo belangrijk zijn. De musthaves voor kleine thuisbioscopen zijn:
- Vloerkleed
- 4K tv of short throw beamer (beeldformaat 16:10)
- 1-speakeropstelling
- Dolby Atmos soundbar
Lees daarnaast in dit artikel wat de juiste kijkafstand is, en hier hoe je de kleuren van jouw tv goed instelt. En natuurlijk: een relaxte stoel of bank. Succes!
Ben je jouw thuisbioscoop nog aan het inrichten? Op onze adviespagina’s over televisies en soundbars lees je alles dat je wilt weten!