Maak een smart home
Welke smart home producten heb ik nodig?
Een smart home zit boordevol technische snufjes waarvan je niet eens wist dat deze bestonden. Maar wat heb je nodig om slim te wonen, en hoeveel kosten die smart home producten eigenlijk? Met onze tips bouw je snel je eigen smart home.
In een smart home zijn alle apparaten met elkaar verbonden om jou van alle gemakken te voorzien. Zo gaan de gordijnen ’s ochtends automatisch open, wordt je kop koffie gezet zodra de wekker gaat, en op je smartphone zie je de inhoud van je koelkast. De melk is bijna op. Deze vorm van huisautomatisering noemen we smart home of domotica. Smart home, ofwel slim wonen, scheelt je moeite, tijd en geld.
Een smart home maakt in de meeste gevallen gebruik van WiFi en/of protocollen zoals ZigBee en Z-Wave voor onderlinge communicatie. Zoals we eerder schreven is het huis van de toekomst dan ook helemaal gebouwd rondom je netwerk. En het leuke is: met het huidige aanbod bouw je nu al dat huis van de toekomst!
Klik snel door naar:
Welke producten moet ik hebben voor een smart home?
Slim wonen begint bij goede smart home producten om je huis te automatiseren. Er zijn veel smart home systemen en nog veel meer smart home producten. Er is zoveel mogelijk dat het lastig kan zijn om een beeld te hebben van de juiste smart home producten. Natuurlijk heeft iedereen andere wensen, maar we zullen hier een aantal populaire smart home producten noemen.
Smart home systemen
Er zijn verschillende smart home systemen die slimme apparaten aan elkaar koppelen. Je kunt alle onderdelen van 1 smart home systeem aanschaffen (bijvoorbeeld Nest of Philips Hue), zodat je zeker weet dat alles met één app op je smartphone te bedienen is. Diverse smart home systemen zijn ook compatibel met elkaar. Zo werken de systemen van Nest en Philips Hue naadloos met elkaar samen.
Daarnaast zijn er ook ‘overkoepelende’ systemen zoals Homey of IFTTT. Hiermee zijn verschillende systemen met elkaar te koppelen. Handig, want op die manier heb je nog veel meer functies tot je beschikking. Een van die systemen is IFTTT. De afkorting IFTTT staat voor ‘If This Then That’ en betekent letterlijk: als je x doet, gebeurt er x. Voorbeeldje: ‘Zodra de zon ondergaat, moet de Philips Hue verlichting ingeschakeld worden.’ Klinkt interessant? Lees dan zeker ons artikel over IFTTT en leer meer over alle mogelijkheden. Homey en IFTTT zijn trouwens ook samen te gebruiken.
Leuk leesvoer!
Smart home bediening
Momenteel bedien je smart home producten meestal met je smartphone. Lees bijvoorbeeld dit artikel waarin je meer te weten komt over alle mogelijkheden om slimme apparatuur te bedienen met je Samsung Galaxy smartphone.
Momenteel is er ook een trend gaande dat domotica via stembediening wordt aangestuurd. En dat zet de deur open voor… robots!
Je eigen smart assistent voor jouw smart home dus. Op de afgelopen IFA-beurs zagen we al allerlei robots die jouw stemcommando’s trouw opvolgen. Deze robots vormen het centrum van je smart home en sturen automatisch de domotica aan, of dat nu je koffiezetapparaat is of je slimme verlichting. Over een aantal jaar zullen we allemaal onze eigen robot in huis hebben!
Leuk leesvoer!
Slim wonen: de smart home producten
Leuk, al die smart home-systemen en soorten bediening. Maar wat is er nu echt mogelijk op het gebied van smart home? Welke producten zijn er? Eigenlijk staan de technieken nog altijd in hun kinderschoenen, al lijken de mogelijkheden al onbegrensd. Laten we gewoon een aantal populaire smart home oplossingen uitlichten die slim wonen al mogelijk maken.
Een van de bekendste smart home systemen is Philips Hue slimme verlichting. We noemden dit systeem eerder al en in dit artikel lees je precies wat je met Philips Hue kunt doen. En dat is… superveel! Zo kun je automatische lichtscenario’s laten afspelen die perfect passen bij je dagelijkse bezigheden en is het zelfs mogelijk om locatiebepaling toe te passen. Zodra jij de straat in komt rijden, pikt Philips Hue dit op en wordt de slimme verlichting automatisch ingeschakeld. Philips Hue is te bedienen via de Hue-app op je smartphone.
Leuk leesvoer!
Smart speakers
Heb je Philips Hue in huis, dan is je slimme verlichting ook te koppelen met je muziek en films. Hiervoor gebruik je de Hue Disco-app (let op: dit is geen officiële Philips app).
Met deze app reageren de lampen op de muziek die je luistert, waardoor je muziek- en filmervaringen nooit meer hetzelfde zullen zijn. Dit systeem mag dus eigenlijk ook niet ontbreken in jouw thuisbioscoop.
En daarmee komen we aan bij slimme speakers! Er komen steeds meer speakers op de markt die te bedienen zijn met jouw stem. Deze smart speakers lezen het weerbericht voor of vertellen jou welke afspraken je vandaag hebt staan. We hebben er veel gezien op events, zoals de Lenovo Smart Display en de JBL Link View op de CES 2018. Sonos heeft de Sonos One, een prachtige speaker die je in de toekomst via Amazon Alexa stemcommando’s kunt geven.
Leuk leesvoer!
- De nieuwste tech van Lenovo (CES 2018)
- Alles over de JBL Link View slimme speaker (CES 2018)
- Sonos One: the one you want!
Smart health en smart verzorging
Ook buiten de woonkamer is er nu al allerlei domotica die het leven makkelijker en leuker maken. Wist je bijvoorbeeld al dat er wasmachines zijn die je met je smartphone of tablet kunt bedienen? Samsung maakt wasmachines die dit ondersteunen. Ideaal als je net aan het werk bent, en herinnert dat je de wasmachine nog moest aanzetten. Vanaf de app op je smartphone kun je dit alsnog met één druk op de knop doen.
Daarnaast is ook smart health booming. Een voorbeeld hiervan is slim tandenpoetsen met behulp van een app. Onder andere Oral-B en Philips hebben allebei hun eigen smart tandenborstels op de markt gezet, waarover je hier meer kunt lezen. In de toekomst liggen er waarschijnlijk nog veel meer slimme verzorgingsspullen naast jouw slimme tandenborstel. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Kerastase Haircoach, een smart haarborstel die niet alleen je haar perfect borstelt, maar tegelijkertijd allerlei gegevens verzamelt over de gezondheid van jouw haar?
As we speak zijn er allerlei smart health producten in ontwikkeling. Zo hebben we al kennisgemaakt met TytoHome, een slimme health-monitor die jouw gezondheid in kaart brengt en gegevens over bijvoorbeeld je adem en hartslag automatisch doorgeeft aan je huisarts. Natuurlijk met de benodigde versleuteling om deze data veilig over te dragen. Ook kun je met TytoHome foto’s van die rare bult uploaden of videogesprekken voeren met je huisarts.
Het is denkbaar dat al deze gegevens kunnen worden gekoppeld aan andere smart data zoals die van het Sleep Number 360 Smart Bed, een matras dat meet hoe goed je slaapt. Maar goed, dat is allemaal nog toekomstmuziek.
Leuk leesvoer!
- Was slimmer en sneller!
- Slim wassen met de Samsung EcoBubble XXL
- Slimme tandenborstels: het nieuwe poetsen
- CES dagverslag 3 (CES 2018)
- TytoHome, jouw medische check thuis
- CES is één groot snoozefest (CES 2018)
Bescherm je smart home met slimme beveiliging
Met al die smart home producten in huis wil je je woning goed beschermen natuurlijk. En ook daar helpt domotica je bij! De slimme IP-beveiligingscamera’s ken je vast wel. Deze camera’s verbind je via wifi en zijn voorzien van bewegingssensoren. Wordt er beweging waargenomen? Dan krijg je een melding op je smartphone en kun je zelfs als je niet thuis bent live zien wat er gebeurt.
Ook Philips Hue schrikt inbrekers af door met automatische lichtscenario’s jouw aanwezigheid na te bootsen. Geniaal toch? Lees hier alles over smart home producten tegen inbrekers. In dit artikel vertellen we je bovendien over de draadloze Netgear Arlo Pro en Arlo Baby, waarmee je je huis haarscherp in de gaten houdt.
Natuurlijk liggen er nog meer gevaren op de loer die jouw smart home bedreigen. Wat dacht je van brand en koolmonoxide? Ook hier zijn slimme melders voor. NEST Protect is misschien wel de bekendste daarvan. Deze slimme brand- en koolmonoxidemelder waarschuwt je via je smartphone als er thuis iets aan de hand is. We schreven er eerder over in dit artikel. Met kalme spraakaanwijzingen wordt jou bij gevaar verteld hoe je moet handelen, wat wel zo prettig en veilig is.
Leuk leesvoer!
- Maak je huis inbrekerproof
- Een oogje in het zeil met Netgear Arlo Pro
- Waar Nest is, krijgt vuur geen kans
Hopelijk heb je inmiddels een beter beeld gekregen van wat er allemaal mogelijk is in jouw nieuwe smart home. Zorg dus 1: voor een goed netwerk, 2: kies de systemen en 3: koppel deze aan elkaar om optimaal te genieten van je domotica. Veel plezier in je smart home!