Matras schoonmaken? Zo doe je dat!

Een schoon bed in 5 stappen

Een enge vraag, maar we stellen hem toch: wist je dat het gemiddelde matras 100.000 tot 10 miljoen huisstofmijten bevat? En we brengen er een derde van ons leven op door… Het wordt dus hoog tijd om dat vieze ding eens grondig te reinigen.

Volgens matraskenners (ja, die zijn er) horen we het matras twee keer per jaar om te keren én schoon te maken. Veel mensen stoppen bij het omkeren, terwijl het helemaal niet zo moeilijk is om je matras te reinigen. Tenminste, als je weet hoe het moet. Wij hebben 5 stappen om vlekken uit je matras te verwijderen én hem fris te laten ruiken.

MediaMarkt
11 september 2017

1

Matras stofzuigen part I

Je matras reinigen gaat het beste met een stofzuiger. Check vooral de spleetjes. Wil je het écht goed doen, dan heb je de Dyson V7 Trigger nodig. Zoals zijn naam doet vermoeden, is die speciaal gemaakt om matrassen schoon te maken. Hij zelfs drie keer zo effectief als een normale stofzuiger!

Dit is onder meer te danken aan zijn superhoge zuigkracht en allerlei handige accessoires. Deze Dyson V7 Trigger beschikt daarnaast over een HEPA-uitblaasfilter dat zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de lucht haalt.

DYSON V7 Trigger 276,- Bekijk in de shop
2

Vlekken uit matras verwijderen

Klaar met stofzuigen? Dan is het tijd om vlekken uit het matras te halen. Je hebt daar speciale vlekverwijderaar voor, maar je kunt het ook gewoon zelf maken. Dit doe je op 2 manieren:

  • Baking Soda
    Eén manier om vlekjes uit je matras te verwijderen is door Baking Soda te gebruiken. Voeg wat warm water toe aan de Baking Soda en wrijf het voorzichtig in op de vlek. De restjes veeg je weg met een schone doek. Let op: maak je matras niet te nat!
  • Afwasmiddel
    Behalve Baking Soda kun je ook gewoon een theelepeltje afwasmiddel gebruiken met wat water. Maar ook bij dit huis-tuin-en-keukenmiddeltje geldt: gebruik niet teveel water, anders droogt je matras niet goed.

3

Ontgeuren met Baking Soda

Schoon matrasJe matras schoonmaken is één ding, maar hij moet natuurlijk ook fris ruiken. En jahoor, hier is hij weer: de Baking Soda. Sprenkel het zuiveringszout (hoe meer, hoe beter) over het hele matras om luchtjes eruit te halen. Vervolgens moet je een dag wachten, want het duurt wel even voordat al dat zweet eruit is. Dus inderdaad, een nachtje op de bank hoort erbij. Maar dan kun je ook weer een halfjaar vooruit!

O ja, mocht de optie er zijn: als je kan zorgen voor wat zonlicht en frisse lucht bij het matras (door hem bijvoorbeeld bij een raam te plaatsen), verbetert dat de resultaten.

4

Matras stofzuigen part II

Het is weer tijd voor de Dyson V7 Trigger! Nu de luchtjes weg zijn, verwijder je het zuiveringszout ermee van het matras. Is zo gedaan.

5

Beddengoed wassen

Beddengoed wassenOk, je matras kan weer 6 maanden vooruit, dan kan de rest van je beddengoed natuurlijk niet achterblijven! Haal alle lakens van je bed af. Om het écht goed schoon te maken, gebruik je de hoogste temperatuur op je wasmachine (mag wel één keertje) en natuurlijk goed wasmiddel. Als de hoge temperatuur de huisstofmijten nog niet gekilled heeft, doet de hoge temperatuur van de droger dat wel.

Dan nog even het beddengoed en een matrashoes (belangrijk!) eromheen doen, en je kan weer 6 maanden vooruit. Weinig stof + weinig allergenen = heerlijk, gezond slapen op een schoon matras in een schoon bed. Welterusten!