10x fototips 

Zo maak jij de beste foto's onderweg!

Roadtrippen met je beste vrienden? Neem je camera mee en leg je avonturen vast! Hier 10 tips voor de tofste foto's onderweg.

MediaMarkt
01 november 2016

1

Actie!

Ga jij je roadtrip filmen? Neem minstens één actioncam mee. Liever meer natuurlijk, zodat je verschillende filmpjes met elkaar kan combineren. Monteer je actioncam op de motorkap als je een stad doorkruist of laag boven de grond als je het asfalt verlaat. En natuurlijk op het dashboard de cabine in gericht om de commentaren op het soms best wel spannende uitzicht vast te leggen. Mooie natuur heb je nu eenmaal overal!

GoPro Hero 5 Black

De actioncams van GoPro zijn de meest bekende op de markt. Hun laatste paradepaardje is de GoPro Hero 5 Black. Hiermee film je onderweg in haarscherp 4k en kun je hem zelfs meenemen onder water. In dit artikel lees je er meer over.

GoPro Hero 5 Black

De actioncams van GoPro zijn de meest bekende op de markt. Hun laatste paradepaardje is de GoPro Hero 5 Black. Hiermee film je onderweg in haarscherp 4k en kun je hem zelfs meenemen onder water. In dit artikel lees je er meer over.

2

Hoog standje

Waarom zijn je landschappen zo dodelijk saai? Nou, omdat je je misschien nog nooit hebt bedacht dat je vanaf een paar meter hoog een heel andere kijk op de wereld krijgt. Zoek een boom, een schuurdak of ontdek dat die ladder op je camper er niet voor niets is! Beloof ons dat je je horizon altijd hoog of laag (in geval van wolkenlucht) in beeld zet. In het midden? Wij dachten van niet!

3

Vergezicht

Laat zien hoe je de reis met elkaar hebt beleefd. Zoom zover uit als je kunt en plaats het hoofd van een van je kompanen aan de rand van het beeld. Zo kijk je met hem mee. Ga je filmen? Praat dan tegen de toekomstige kijker of voer een gesprek met je gezelschap en laat ze commentaar geven op wat jullie meemaken.

4

Pubstories

Als jij jezelf fotograaf durft te noemen, gaat het jou niet alleen om het schieten van de plaatjes. Zorg dat je een verhaal vertelt. Verbind hoogtepunten met tussenshots, laat locaties zien. Heb je in een pub een paar fantastische biertjes gedronken met de locals, dan moet je daar beslist een visuele herinnering aan overhouden. Schaam je niet om ze te laten poseren, het geeft betere foto’s.

5

Portret

Wil je met scherptediepte werken, maar is fototechniek jouw ding niet? Gebruik dan de onderwerp-programma’s. In de landschapsstand wordt alles scherp, van dichtbij tot veraf. Werkt optimaal als je volledig uitzoomt. In de portretstand wordt alleen je onderwerp in de voorgrond scherp, terwijl alles wat er ver achter ligt onscherp wordt. Dat effect is het sterkst als je inzoomt. Zo simpel werkt het.

6

Streetlife

Ben jij into streetlife? Dompel jij je onder in een ander land? Op zoek naar bijzondere taferelen en wereldburgers? Maar dan toch niet met een vette reflex met zware supertele? We zijn niet op safari! Ga de ontmoeting aan met een kleine, weinig indrukmakende camera, met daarop liefst een korte, licht groothoekige prime-lens. Waarmee je op een normale intermenselijke afstand fotografeert. Een praatje, een lach, een foto.

7

Hee bolle!

De bolle vertekening van een actioncam valt in de filmpjes niet altijd zo op, maar in een foto zorgt dit voor een totaal andere look! Het is gewoon jammer als je dit niet af en toe eens schaamteloos misbruikt!

8

Selfie time

Camera op statief, WiFi remote activeren, twee seconden vertraging inschakelen zodat je je smartphone uit het zicht kunt houden. Onvergetelijke trips vragen om bijzondere selfies. Zorg dat je een statief uitzoekt waarbij je niet of nauwelijks hoeft te bukken om door de zoeker te kunnen kijken. Daardoor werk je een stuk comfortabeler. Wij leggen het uit!

Statief

Statief

9

Zien is geloven

Stoppen, fotograaf uit de auto, omkeren, stukje terugrijden, omkeren en naar de fotograaf toe rijden. Plaats je camper af en toe in de foto, dan geloof je later beter dat je dit allemaal écht hebt gezien!

10

Proost

Verbroedering met de locals, een uiterst belangrijk onderdeel van je roadtrip. Het plaatselijke bier dient immers grondig te worden gekeurd. En nee, de pubsfeer moet je niet wegflitsen. Moderne camera’s redden het zo ook wel.