Stomen is hot!

6 voordelen van je eten stomen

Denk je net zo goed bezig te zijn met je gekookte groenten, blijken er een hoop vitamines verloren te gaan. Zonde! Je eten stomen is hot, gezond en súpermakkelijk.

MediaMarkt
01 oktober 2017

1

Meer vitamines

Als je bewust met je voeding bezig bent, wil je natuurlijk wel zoveel mogelijk vitamines en mineralen binnenkrijgen. Bij koken gaat een deel hiervan op in het kookvocht. Met name vitamine B1, foliumzuur en vitamine C zijn gevoelig voor verhitting. Om je een idee te geven: in te lang gekookte wortelen zit bijvoorbeeld al 80% minder foliumzuur dan in rauwe wortels. Whut?! Bij stomen blijven de vitamines, mineralen en aroma’s in het product.

RUSSELL HOBBS 19270-56 Steamer 33,- Bekijk in de shop
2

Goed voor de lijn

Stomen is goed voor de lijn! Er komt namelijk geen olie of boter aan te pas. Dit maakt de groenten ook nog eens veel lekkerder, omdat ze hun eigen smaak en kleur behouden. Wel zo fijn voor je Instagram kiekjes.

PHILIPS HD9170/91 AVANCE STEAMER 77,- Bekijk in de shop
3

Onmogelijk aanbranden

Je kent het wel. Ben je even afgeleid, is je eten aangebrand. Goed nieuws! In een stoomkoker kan je eten niet aanbranden of overkoken. Dit is een stuk gezonder omdat je geen bruine verbrandingen aan je eten krijgt. En dat terwijl jij in die tijd gewoon iets anders doet. Win-win!

TEFAL VS4003 VitaCuisine Compact Bekijk in de shop
4

Meer smaak

Allemaal leuk en aardig zo’n stoomkoker, maar hoe kun je je eten op smaak brengen? Misschien beschikt jouw steamer wel over een speciale “aroma infuser”. Stop je favoriete kruiden en specerijen in de booster en laat de stoom het werk doen. Door de hitte van de stoom komen de aroma’s van de kruiden nóg beter vrij en trekken ze heerlijk in het voedsel.

PHILIPS HD9170/91 AVANCE STEAMER 77,- Bekijk in de shop
5

Maaltijdprogramma's

In plaats van drie verschillende pannen op het fornuis te gebruiken, kun je in veel steamers een hele maaltijd bereiden. Door de verschillende componenten worden de etenswaren en bijbehorende geuren gescheiden. Het maaltijdprogramma stelt voor iedere stoommand afzonderlijk de perfecte kooktijd in. De timer vertelt je wanneer je elke mand in de juiste volgorde moet toevoegen. Zo heb je geen last van te kort of te lang gekookt voedsel en is alles op hetzelfde moment klaar!

BRAUN FS 3000 WH Bekijk in de shop
6

Geen handafwas!

Uitgebreid koken wordt vaak ‘beloond’ met een afwassessie. De meeste pannen mogen namelijk niet in de vaatwasser. De onderdelen van de veel steamers zijn vaatwasserbestendig. Je houdt dus niet alleen tijd over tijdens het koken, maar ook erna. Hallo bankhangavondje!

Loopt het water je al in de mond? Met dit recept voor gestoomde zalm met groene groenten kun je direct aan de slag.

Ingrediënten (4 pers.)

  • 4 zalmfilets van 200 g per stuk
  • 10 g dille, bewaar een paar takjes voor de garnering
  • 300 g witte snelkookrijst
  • 1 courgette in dunne plakjes
  • 200 g kopjes van groene asperges
  • 150 g tuinbonen (uit de vriezer)
  • 150 g doperwten (uit de vriezer)
  • versgemalen peper en zout
  • olijfolie met citroenaroma

Zo maak je het

1. Plaats stoomschaal 1 op de lekbak. Plaats stoomschaal 2 boven op stoomschaal 1.

2. Hang de rijststoomschaal in stoomschaal 2 en doe hierin de rijst, ongeveer 450 ml warm water en wat zout. Sluit de schaal af met het deksel.

3. Stel de timer in op 20 minuten.

4. Doe vervolgens ingrediënten in schaal 3: begin met een laagje courgetteplakjes, gevolgd door de aspergekopjes, tuinbonen en erwten. Plaats deze stoomschaal na 10 minuten stomen boven op stoomschaal 2.

5. Doe na 20 minuten stomen de zalmfilets in stoomschaal 1.

6. Doe een paar takjes dille in de Flavour Booster. Stel de timer in op nog eens 15 minuten en laat de inhoud van de 3 stoomschalen gaar worden. Schakel de stomer uit.

7. Breng de zalmfilets op smaak met zout en versgemalen peper en serveer ze op een bedje van rijst en beetgare groene groenten. Besprenkel het geheel met een beetje olijfolie met citroenaroma en garneer met een paar takjes dille.

WMF KITCHENMINIS Vitalis E Steamer Bekijk in de shop