10 dingen die je met koffiedik kan doen

Nooit meer je koffieprut in de prullenbak

De filterkoffie is weer terug! En we noemen het slow coffee, al is je koffie supersimpel gezet en snel klaar. Maar het is niet alleen lekker, het is ook nog eens handig! Tenminste, de koffiedik die overblijft dan. Er zijn namelijk verrassend veel dingen waarvoor je het kan gebruiken. Wij hebben 10 handige dingen die je met koffiedik kan doen. Voortaan gooi jij het écht niet meer weg.

MediaMarkt
23 september 2017

1

Gootsteen ontstoppen met koffiedik

Heb je net een lekkere kan koffie gezet? Gooi het koffiedik in de filter niet weg! Althans, niet in de prullenbak. Nee, gooi de koffieprut in de gootsteen met een beetje afwassop, gevolgd door flink wat kokend water. Alle mogelijke blokkades in de leiding verdwijnen als sneeuw voor de zon!

koffiefilter met overgebleven koffiedik

MELITTA Aromaboy Zwart 39,95 Bekijk in de shop
2

Verjaag muggen met koffiegeur

warmhoudplaatje met filterkoffieInsecten blijven uit de buurt van koffie. Misschien zijn het meer theeliefhebbers? Je Koffiedik is in ieder geval insecten werend, en daar kun jij je voordeel uit halen. Nu kun je de prut helemaal over jezelf uitsmeren, wat zeker werkt. Alleen is de kans dan groot dat je niet alleen insecten afweert.  Je kunt het daarom ook slimmer aanpakken, door het koffiedik te smeren bij je raam of kieren waar insecten door kunnen komen. Sommige mensen zetten zelfs een bordje met gedroogde koffieprut op de tuintafel en steken deze aan, zodat ze onbezorgd op het terras kunnen zitten.

BOSCH TKA6A043 ComfortLine Zwart Bekijk in de shop
3

Tuin bemesten en slakken bestrijden

Afbeelding van planten waar je koffiedik aan toe kunt voegenVers koffiedik geeft je planten magnesium, calcium en stikstof. Het is ideaal voor planten die zurige grond fijn vinden, omdat het de pH-waarde van de grond verlaagt. Dus geeft je Parrot plantenpot aan dat het tijd is om voor je plant te zorgen? Gooi je filter gewoon leeg in de pot. In de tuin heeft koffiedik een extra voordeel: het houdt slakken uit de buurt.

BESTRON ACM111Z Bekijk in de shop
4

Koffie als textielverf

KoffiebonenStel: je bent een hipster, maar hebt geen geld om van die dure versleten en kapotte kleding te kopen. Gelukkig is er koffie, de ideale textielverf. Om een T-shirt vintage te laten ogen, doop je hem een paar uur in koffie. Tip: beweeg een beetje met je shirt zodat de kleur verschilt van plek tot plek. #authentiek #vintage #biologisch

BRAUN PurAroma 7 KF7020 74,- Bekijk in de shop
5

De beste verzorgingscrème

Last van wallen onder je ogen? Met een mix van water en koffiedik verhul jij je slaaptekort snel en makkelijk. Laat het mengsel een kwartiertje zitten en merk het verschil (hopelijk)! Veel mensen beginnen hun dag met een lekkere kop filterkoffie, dus deze truc is makkelijk onderdeel te maken van je ochtendroutine.

TEFAL Dialog CM3408 24,99 Bekijk in de shop
6

Haar wassen

En nu je toch overal koffie aan het smeren bent: stop het ook eens in je haar. Zeker als je veel shampoo, haarspray en gel gebruikt. Deze producten laten allerlei troep achter in je haar. Koffie breekt deze overblijfselen af. O ja, deze tip komt met een disclaimer: koffie maakt je haar donkerder, dus als je (platina) blond bent, is dit misschien niet zo’n goed idee.

TEFAL Dialog CM3408 24,99 Bekijk in de shop
7

Frisse adem

Waarom een rol Mentos in je zak stoppen als je ook koffiebonen kan eten om je adem te verfrissen? Het klinkt gek, maar het is waar: het zuigen op een koffieboon maakt je adem lekker fris. Niet in de zin van pepermuntfris, maar het haalt de uien- en knoflookgeur weg. Kopje koffie drinken, wallen verminderen, haar wassen, knoflookgeur van het eten van gisteren weghalen… koffie en koffiedik lijken zeker voor de ochtend absolute wondermiddelen!

RUSSELL HOBBS 18626-56 Jewels Ruby Red Bekijk in de shop
8

Koelkast ontgeuren

man staat voor een open koelkastJe kan niet alleen de geurtjes van je mond, maar ook die van je koelkast verwijderen met koffiedik. Handig, want zelfs de uitstraling van je gloednieuwe Siemens KA90DVI20 verdwijnt razendsnel als ie stinkt. Zet een schaaltje vers koffiedik op de plek waar die tomaten iets te lang hebben gelegen, en de heerlijke koffiegeur overstemt de twijfelachtige geur van overrijpe groente. Dit betekent natuurlijk niet dat je je koelkast nooit meer hoeft schoon te maken…

KITCHENAID 5KCM0802 Rood 172,99 Bekijk in de shop
9

Koffiedik als marinade

Een stuk vlees op een houten plankKoffiedik (en koffie) is een heerlijk ingrediënt voor marinade die perfect past bij barbecuevlees. Koffie is zurig – net als rode wijn – wat een topcombinatie is met de hartige smaak van vlees. Het vormt dus een erg lekker kruid dat gecombineerd kan worden met andere kruiden.

De koffie zorgt ervoor dat de smaak van vlees volledig tot zijn recht komt, en het koffiedik karamelliseert op de barbecue tot een zoetige en hartige korst. Dankzij deze korst blijft al het vocht in je vlees behouden. Klinkt dat lekker of niet?

OK. OCM 105-W 12,99 Bekijk in de shop
10

Krassen verwijderen

Je hond is iets te enthousiast, je kind iets te wild, of je laat zelf iets vallen: zolang je donkerhouten meubels hebt, is er niets aan de hand. Smeer met een wattenstaafje koffiedik in de krassen, laat het een paar minuten zitten en veeg het weg met een doek. Het resultaat zal je verbazen! Sommigen zweren bij een mix van koffiedik, wat water en een scheutje azijn, dus dat kun je ook nog proberen.

Een meisje houdt een kopje met daarin een filter met koffiedik vast.

MOCCAMASTER KBG 741 AO Rood Bekijk in de shop