Perfecte koffie

Fotoverslag: van boon tot koffie

De weg van rauwe koffieboon naar geurige koffie is lang en complex. Jordie Watervoort van Straat Magellaan neemt ons mee in zijn dagelijkse werk.

MediaMarkt
01 november 2016

1

Vanuit Guatamala

 

“In grote jutezakken komen de rauwe koffiebonen uit Guatamala binnen. De zakken zelf gooien we niet weg: die geven de winkel nog een extra ambachtelijk tintje.”

Vanuit Guatamala

 

“In grote jutezakken komen de rauwe koffiebonen uit Guatamala binnen. De zakken zelf gooien we niet weg: die geven de winkel nog een extra ambachtelijk tintje.”

2

Groene bonen

 

“Bij aankomst in de branderij zijn de bonen nog groen. Vanuit een grote emmer gooi ik ze in de zogenoemde ‘hopper’, waarna ze langzaam de machine in vallen.”

Groene bonen

 

“Bij aankomst in de branderij zijn de bonen nog groen. Vanuit een grote emmer gooi ik ze in de zogenoemde ‘hopper’, waarna ze langzaam de machine in vallen.”

3

Snel op

 

“Het koffiebrandproces – van de rauwe, groene naar de productklare, donkerbruine bonen met de juiste smaak – neemt gemiddeld zo’n twaalf minuten in beslag.”

Snel op

 

“Het koffiebrandproces – van de rauwe, groene naar de productklare, donkerbruine bonen met de juiste smaak – neemt gemiddeld zo’n twaalf minuten in beslag.”

4

Kwaliteit

 

“Ik wil alleen de beste en de mooiste bonen. Daarom neem ik gedurende het hele proces regelmatig samples af. Zijn ze al bijna rijp voor de verkoop?”

Kwaliteit

 

“Ik wil alleen de beste en de mooiste bonen. Daarom neem ik gedurende het hele proces regelmatig samples af. Zijn ze al bijna rijp voor de verkoop?”

5

Bijna klaar

 

“Als de bonen klaar zijn, worden ze gedropt in de ‘cooling tray’. Daar kunnen ze afkoelen van tweehonderd graden naar kamertemperatuur. Voordat we de bonen verpakken en gebruiken in de winkel, laat ik ze nog acht uur rusten. Dan hebben ze hun ultieme smaak ontwikkeld.”

Bijna klaar

 

“Als de bonen klaar zijn, worden ze gedropt in de ‘cooling tray’. Daar kunnen ze afkoelen van tweehonderd graden naar kamertemperatuur. Voordat we de bonen verpakken en gebruiken in de winkel, laat ik ze nog acht uur rusten. Dan hebben ze hun ultieme smaak ontwikkeld.”

6

Espresso maken

 

“De koffiebonen zijn nu ook klaar om er zelf koffie mee te zetten. Gemiddeld komen er wekelijks zo’n driehonderd geïnteresseerden langs die we het beste gunnen. Of ze nu komen voor een lekker bakkie koffie, een rondleiding in de branderij of één van onze workshops: kwaliteit staat altijd voorop.”

Espresso maken

 

“De koffiebonen zijn nu ook klaar om er zelf koffie mee te zetten. Gemiddeld komen er wekelijks zo’n driehonderd geïnteresseerden langs die we het beste gunnen. Of ze nu komen voor een lekker bakkie koffie, een rondleiding in de branderij of één van onze workshops: kwaliteit staat altijd voorop.”

7

De koffie is klaar - dampende espresso

Koffie!

 

Zo rolt de espresso uit de machine van Straat Magellaan.

Koffie!

 

Zo rolt de espresso uit de machine van Straat Magellaan.