Ontharen met IPL, ladyshave en epilatoren
Welke ontharingsmethode is ideaal voor jou?
Hoewel definitief ontharen bijna een utopie is, zijn er voldoende manieren van elektrisch ontharen waarmee je een lange tijd geniet van een zachte, haarvrije huid. Maar wanneer kies je voor een ladyshave, een epilator of voor ontharen met IPL? MediaMarkt legt het uit!
Kies jouw methode
Laten we beginnen met de constatering dat er geen ‘goede’ of ‘slechte’ manier van ontharen is. Eenieder bepaalt voor zichzelf of zij liever scheert, epileert of kiest voor IPL. Het grote verschil is dat bij ladyshave het haartje tot vlak boven de wortel wordt afgeschoren, bij epileren het haartje compleet wordt verwijderd en bij een IPL-behandeling het haarzakje tijdelijk wordt uitgeschakeld. Hieronder de belangrijkste voor- en nadelen per behandelmethode.
Wanneer ontharen met ladyshave?
De ladyshaver is een scheerapparaat dat speciaal is ontwikkeld om snel, pijnloos en gemakkelijk oksels, benen en de bikinilijn te scheren. Zo is er een uitgebreid assortiment ladyshavers van fabrikanten als Braun, Philips en Remington. Het grote voordeel is dat scheerwondjes tot het verleden behoren. De scheerkop is namelijk speciaal afgestemd op de vrouw. Maar waar let je op de bij de aankoop van een ladyshaver?
Allereerst bepaal je voor jezelf of je liever nat of droog scheert. In het eerste geval kies je voor een waterdicht model, zoals deze ladyshave van Philips BRL180 SatinShave Prestige. Hiermee kun je namelijk ook onder de douche of in bad scheren.
Als je een gevoelige huid hebt, kies dan voor een model waarvan je de scheerintensiteit kunt regelen. Bij de oksels en de bikinilijn scheer je namelijk liever met een lagere intensiteit, dan bijvoorbeeld op je benen die over het algemeen iets minder gevoelig zijn. Een model voor droog scheren is uiteraard niet waterdicht.
Accessoires bij ladyshaver
Meestal worden er bij een elektrische ladyshaver verschillende accessoires meegeleverd die speciaal zijn ontworpen voor bepaalde lichaamsdelen. Denk aan de bikinilijn, benen en oksels. Met een trimopzetstuk zijn juist langere haren eenvoudig in te korten, voordat je preciezer te werk gaat met de scheerkop zelf.
De meeste ladyshavers zijn voorzien van een ingebouwde accu, zodat je tijdens gebruik niet door een kabel wordt beperkt in je bewegingsvrijheid. Andere modellen, zoals de BaByliss G220E Ladyshaver 2-in-1, worden gevoed met AA-batterijen.
Gebruik van een ladyshaver in het gezicht is niet aan te raden. Door het scheren wordt een haartje stugger en donkerder van kleur. Dit zal dus na verloop extra opvallen. Een ander nadeel aan ladyshavers is ze niet het volledige haartje verwijderen. In de meeste gevallen is na gebruik een zachte stoppel te voelen en het haartje groeit ook sneller terug dan na een behandeling met een epilator of IPL.
Wanneer ontharen met epilator?
Het grootste nadeel van scheren met een ladyshave is dat stoppeltjes voelbaar blijven en haar sneller en dikker terug groeit. Heb je persoonlijk een wat hogere pijngrens, dan is epileren voor jou misschien de juiste keuze. Hetet aanbod van epilatoren is groot, zo hebben Braun, Philips, BaByliss, Carmen en Remington verschillende modellen in diverse prijsklassen.
Met een epilator worden de haren stuk voor stuk verwijderd inclusief de wortel. Alle haartjes worden vastgepakt via roterende kop waarin meerdere pincetjes zijn geplaatst. De pincetjes verwijderen de haar inclusief de wortel. Omdat de wortel volledig wordt verwijderd, blijft haar na het epileren ook langer weg dan bij scheren. Bovendien voelt de huid na het epileren enkele weken zijdezacht aan en zijn er geen stoppels zichtbaar en voelbaar. Hierdoor is epileren één van populairste methodes om ongewenste haartjes te verwijderen.
Droog of nat epileren
Sommige epileerapparaten zoals de Braun Silk-épil 9 Wet & Dry zijn geschikt om zowel nat als droog te gebruiken en zijn geschikt voor het hele lichaam. Voor een volledige behandeling worden diverse opzetstukken meegeleverd, inclusief accessoires voor het verwijderen van haartjes in het gezicht. Sommige vrouwen maken liever geen gebruik van een epileerapparaat omdat het pijnlijk zou zijn.
Gelukkig zijn er de laatste jaren verschillende manieren bedacht om het gebruik van een epilator aangenamer te maken, zoals verkoelende ijspacks en handige opzetstukken. Toch zal epileren nooit volledig pijnloos worden, aangezien meerdere haartjes tegelijkertijd uit de huid worden getrokken.
Heb je de tanden op elkaar gezet? Na behandeling geniet je van een zijdezachte huid. En omdat ook de haarwortel wordt verwijderd, worden de haren na verloop van tijd dunner en groeien ze minder snel terug. Daar gaan wel enkele epileersessies aan vooraf en het resultaat verschilt van persoon tot persoon.
Tips om pijn tijdens het epileren te voorkomen:
- Gebruik geen scheerproduct voordat je begint
Crèmes en scheerproducten zullen de haren bedekken en ervoor zorgen dat de haartjes door het epileerapparaat minder makkelijk vastgepakt kunnen worden.
- Neem een bad of douche
Wanneer je voor het epileren een bad of douche neemt, verwijder je oliën op de huid. Heb je een nat en droog epilator? Onder de douche werkt de warmte ontspannend, voor een aangenamere behandeling.
- Gebruik talkpoeder
Door wat talkpoeder op je huid te strooien, glijdt het epileerapparaat soepeler over de huid. Voor extra comfort trek je de huid lichtjes strak, zodat de kop makkelijker de haartjes kan bereiken en verwijderen.
- Wrijf over de huid
Net een gevoelige plek behandeld? Wrijf en druk over de huid. Dit werkt als een soort natuurlijke pijnstiller. Ervaar je nog steeds veel ongemak? Neem een uur voor de behandeling een pijnstiller.
Wanneer ontharen met IPL?
Als je wil genieten van een zijdezachte huid zonder pijntjes en stoppels, dan is ontharen met IPL voor jou de ideale techniek. IPL staat voor Intense Pulsed Light, en werkt met sterke lichtpulsen die voorkomt dat haartjes terug groeien. De lichtpuls dringt diep door in het haarzakje en is zo intens dat het haarzakje opwarmt en sneuvelt. Daardoor kan er tijdelijk geen nieuwe haar in groeien.
En waar je voorheen nog naar een schoonheidssalon moest voor een IPL-behandeling, kun je dankzij deze techniek ongewenst haar verwijderen in het comfort van je eigen woning. Bovendien is de IPL-techniek compleet pijnloos en veilig.
Volgens Philips, dat vooral bekend is van haar Philips Lumea IPL-apparaten, is na 3 tweewekelijkse behandelingen het resultaat goed te zien. Zo is de ongewenste haargroei al met 92% verminderd en hoef je in de meeste gevallen nog maar een keer in de 4 tot 8 weken je huid te behandelen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van snel jouw haargroei verloopt. Naast Philips hebben ook Braun en Medisana IPL ontharingsapparaten in hun assortiment.
Kan iedereen ontharen met IPL?
Hoewel bovenstaande natuurlijk als muziek in de oren klinkt, zijn er enkele zaken om rekening mee te houden voor je een IPL-ontharingsapparaat aanschaft. Werkt IPL op ieder huidtype? En hoe zit het precies met verschillende huids- en haarkleuren?
Simpel gezegd werkt IPL het beste op een lichtere huid met donkerdere haren. Hoe groter het contrast, hoe beter een behandeling met IPL zal werken. Mensen met een donkere huid en dito haarkleur hebben daardoor weinig profijt van een behandeling met IPL. Heb je een getinte huid, maar donkerder haar dan kan deze ontharingsmethode juist wel effectief zijn.
Een ander voordeel van ontharen met IPL is dat de behandeling razendsnel verloopt. Oksels zijn al na een minuut behandeld, terwijl beide onderbenen al na 15 minuten klaar zijn. Bovendien is dit de manier om langere tijd te genieten van een zachte, gladde huid zonder stoppels en ingegroeide haartjes. Het nadeel is dat IPL-ontharingsapparaten relatief duur zijn in verhouding tot ladyshavers en epilatoren.
Ben je niet helemaal zeker of de techniek voor jou geschikt is? Of kies je liever voor ontharen met een epilator of ladyshaver? Onze collega’s in de winkel helpen je graag op weg. In onze webshop vind je het complete aanbod van ontharingsproducten.